Kristoferson vozi celu sezonu STCC 2018.

Foto Tony Welam / STCC

Aktuelni svetski relikros šampion Juan Kristoferson voziće svih šest rundi sezone STCC – TCR Skandinavija u “VW golfu GTi” porodične ekipe Kristoferson motorsport, a partner u drugom automobilu biće mu debitant Hugo Nerman.

Zbog preklapanja STCC i WRX kalendara, Kristoferson nije mogao da izveze celu sezonu 2017. kružnih trka u Skandinaviji i propustio je tri od sedam takmičarskih vikenda. Uprkos tome, trijumfovao je na šest trka i završio kao četvrti u generalnom poretku vozača.

Sudeći po blistavoj brzini koju je prikazao, on bi verovatno osvojio STCC naslov, da je samo mogao da mu se kompletno posveti. Ipak, sada okićen FIA svetskom titulom, on dolazi u TCR Skandinavija da namiri otvorene račune.

Kristoferson je tokom godina vozio mnogo STCC trka, ali samo je jednom imao kompletan program.

“Ovo mi je zapravo tek druga puna godina u Skandinavskom prvenstvu, prva je bila 2012. Prošle godine sam testirao otprilike pola dana. Sad imamo šansu da se pripremimo kako valja, a to je definitivno uticalo na moju odluku šta ću voziti ove godine”, kazao je 29-godišnji Kristoferson.

Njegov novi kolega Nerman ima 18 godina i aktuelni je šampion lokalne Formule STCC. Naslov je osvojio s bilansom od 11 od mogućih četrnaest pobeda. Trkanje s prekrivenim točkovima nije mu apsolutno strano, jer je određena iskustva u disciplini stekao u prvenstvu Italije, vozeći “hondu sivik” slabije TCS klase na početku sezone 2016.

Foto: Micke Fransson/STCC

“Isprobao sam TCR auto prošle godine i odlučio da je TCR Skandinavija prava serija za mene kako bih izgradio profesionalnu karijeru”, izjavio je švedski tinejdžer. “Osim treninga u automobilu, planiram i rad u simulatoru i učiniću sve da u sezonu uđem što je moguće spremniji. Tim poseduje dugu i uspešnu istoriju u švedskom auto-sportu i nadam se da će tako i nastaviti. Naši ciljevi su isti.”

Celu prošlu STCC sezonu za Kristoferson motorsport – zvanično VW diler tim – izvezli su Fredrik Ekblom i Fredrik Blomsted i zauzeli su drugo i treće mesto u konačnom plasmanu vozača. Osvojena je i timska titula, dok je vozačka pripala Robertu Dalgrenu, vozaču konkurentskog “seata”.

“Cilj nam je da ovog puta osvojimo i vozački i ekipni naslov”, najavio je šef tima Tomi Kristoferson. “Prošle godine smo se pojavili taman na premijeri, sad smo već uhodani, znamo šta nas očekuje i to nam uliva samopouzdanje. Ključno je da Juan može da vozi sve trke. S njim u postavi, imamo dobre šanse da ispunimo visoka očekivanja naših partnera”.

“Imamo zanimljiv par vozača. Hugo je analitičan i već vrlo zrelo razmišlja. Kada je Juan počeo, uzor mu je bio Fredrik Ekblom. Sada on može da bude mentor Nermanu, a iz onoga što sam video, njih dvojica su vrlo slični.”

Niko od prošlogodišnjih celosezonskih trkača, ni Ekblom, ni Blomsted, nije u postavi tima za 2018, ali volja za saradnju postoji, a postoji i treći, slobodan “VW golf”.

“Voleli bismo da pronađemo rešenje s jednim od njih, jer su se obojica odlično pokazala prošle godine, ali zasad smo se dogovorili s ovom dvojicom vozača. Međutim, treći auto postoji”, dodao je stariji Kristoferson.

STCC sezona počinje na Knutstorpu 4. i 5. maja.