Kristoferson: Vozio bih Reli Španija da se ne poklapa sa WTCR trkama na Suzuki

Photo Frederic Le Floc'h / DPPI

Švedski “univerzalni trkač” Juan Kristoferson stigao je u Svetski kup turing automobila na početku sezone 2019. kao dvostruki relikros šampion sveta.

Uprkos tome što se u junu domogao pobede na Nirburgringu Nordšlajfe, 30-godišnji vozač Sebastjan Leb rejsinga priznaje da je prelazak u WTCR bio “jedan od najvećih izazova” u njegovoj karijeri zbog “veoma visokog” nivoa konkurencije. Međutim, njegovim razmišljanjima pred finiš sezone i trke u Japanu, Makau i Maleziji dominiraju utisci sa relija, voženih i onih na kojima bi želeo da se oproba.

Da li je WTCR najteža stvar koju si uradio?
“Jedan je od najvećih izazova ali reli je sigurno jedan od najvećih izazova jer nisam imao mnogo iskustva u reliju pre nego što sam prešao na veoma visok nivo. (WTCR) Trkanje je manje-više ono sa čime sam počeo 2008, pa sam znao šta da očekujem. Ali zasigurno je WTCR nivo veoma visok, razlike su male i ima mnogo dobrih vozača i timova. To čini dolazak do pravih rezultata većim izazovom. Niko nije potpuno dominirao. Uvek će biti mnogo uspona i padova i moram biti srećan što sam imao nekoliko dobrih vikenda i što sam postigao dobar rezultat na Nirburgringu, na veoma izazovnoj stazi. WTCR je bio veliki izazov ali sam takođe srećan kako se odvija.”

Da li si se nadao boljim rezultatima?
“Naravno da uvek želite više i da se borite za više poena svakog vikenda. ali takođe morate biti realni. Sve vreme učim i pomalo se pripremam za budućnost.”

Da li je WTCR ispunio tvoja očekivanja?”
“Da budem iskren, nisam uopšte znao šta tačno da očekujem. “Folksvageni” su definitivno bili konkurentniji prošle godine sa nekoliko veoma dobrih vikenda. Uspevali su poneki put da zauzmu prvi startni red, a mi ove godine nismo bili blizu tome. Ali, uvek je teško znati šta da očekujete kada dođete u novi šampionat, posebno na ovom nivou. Rekao bih da sam ovo i očekivao što se učenja na stazama, ali je rezultat teško predvideti.”

Da li je bilo prilika kada si poželeo da nisi deo WTCR Supergrida za 2019?
“Ne. Počeo sam sezonu sa ciljem da naučim staze, razumem trkanje, kako da dođem do što boljih rezultata i da pokušam da izgradim iskustvo za predstojeće trke i narednu sezonu. Kada prvi put dođem na novu stazu treba da se osećam pripremljenije jer smo zašli dalje u sezonu, ali nije tako, uvek počinjem od nule. Sve preostale runde su na novim stazama za mene, pa je ideja da što je moguće više naučim i skupljam iskustvo za budućnost.”

Uzimajući u obzir izazove, uživaš li u tome što radiš?
“Svakako, svi mi uživamo u izazovima, a uspeh je još slađi kada pobedite na stazi kakva je Nirburgring. Još lepše je pobediti kada osećate da ste se borili i mučili da to postignete. Ja u tome stvarno uživam i nadam se da će nam trud koji smo uložili doneti nešto u budućnosti.”

Da li činjenica da si bio vrlo uspešan tokom 2017. i 2018. čini muke iz 2019. težim?
“Obe godine su bile fantastične iz ugla rezultata. Tokom 2017. sam stalno gledao napred i nisam uopšte uživao u momentu. Tokom 2018. sam pokušao da uživam nešto više, ali sam u isto vreme bio toliko uplašen da ne postanem srećan i nagojen. Bilo je teško. Opustio sam se dan-dva posle trkačkog vikenda da bih uživao i pokušao da saberem utiske i da budem srećan zbog njih. Ali, sve vreme sam znao da će tim danima doći kraj, nije moglo tako da se nastavi. Očekivao sam se da jednog dana suočim sa izazovom, da dođem do novih stvari. Ove godine je mnogo toga novo jer se i sada se bavim i relijem. Vozio sam svoj prvi reli na šljunku, naučio sam mnogo WTCR staza pa je svrha ove godine učenje.”

Photo Clement Marin / DPPI

Zašto nisi uživao tokom Svetskog relikros prvenstva 2017?
“Bio sam uplašen da neću biti spreman za naredne trke. Imao sam novog timskog kolegu, Folksvagen je isto bio nov tu, tako da je bilo dosta novog. Stvarno smo pokušali da ozbiljno forsiramo kako bismo bili spremni i dostigli rezultate koje smo želeli. Glavni cilj je bio da postanem svetski šampion. Naravno, malo je lakše godinu dana kasnije kada ste ispunili svoj glavni cilj i onda sam sledeće sezone imao mnogo više uspeha. Poznavali smo sve staze i sve je delovalo mnogo lakše. Bio sam svestan da je ta sezona verovatno najbolja koju ću imati u karijeri pa sam pokušao da uživam u njoj.”

Šta očekuješ da možeš da postigneš 2020?
“Moj plan je da budem pripremljeniji sledeće sezone ali WTCR je veoma teška kategorija i nećete doći u priliku da rano osigurate trofej, nemoguće je. Morate biti jako oštroumni tokom cele sezone. Morate biti istrajni u borbama za peto mesto, za šesto mesto, za sedmo mesto jer na kraju ti poeni mogu mnogo značiti i morate biti fokusirani na svako kočenje, svako skretanje, krivinu i trening tokom cele sezone kako biste mogli da se borite za titulu. Čak iako ste stvarno pripremljeni i imate sve iskustvo ovog sveta, biće težak izazov.”

Pored nastupa u Svetskom kupu turing automobila, u 2019. vozio si mnogo relija, među kojima je bio Reli Finska? Kakvo je to iskustvo bilo?
“Prvi pravi dan u šumi je bio zaista komplikovan. Suočio sam se sa toliko novih izazova i nisam bio zadovoljan, bilo je veoma teško. Tempo uopšte nije bio onaj koji sam želeo, ali drugi dan je bio mnogo bolji. Naspavao sam se, pokušao da se resetujem i iznova usredsredim. Iskoristio sam iskustvo od petka kako bih napravio veći korak u subotu, a u nedelju sam imao isti tempo kao najbolji iz moje klase. Napredak je bio vrlo dobar i nisam očekivao da ću postići rezultat do kojeg sam na kraju došao.”

Takođe si bio blizu osvajanja švedske reli titule?
“Sezona Švedskog šampionata je bila na vrlo visokom nivou. Pristup je bio da učim za budućnost i da nije bilo grešaka koje sam pravio u Švedskoj ove godine – odustajanja sa dva relija – nikad ne bih došao do rezultata iz Finske. Forsirao sam, išao sam preko limita, kako bih ubuduće znao limite. Cilj nije bilo osvajanje sigurnih poena, to sam iskoristio za ubuduće, kako bih dogodine mogao da se borim za titulu.”

Nakon impresivnih rezultata na snegu i šljunku, reli na asfaltu mora biti sledeći, zar ne?
“Sigurno, voljan sam da probam reli na asfaltu. Španija bi bila super, ali se preklapa sa Suzukom. To je reli na asfaltu sa veoma čistim putevima, bez mnogo sečenja krivina i to moram prvo da probam pre nego što odem na prljav asfalt. Ali, opet je to start od nule jer mislite da znate da vozite po asfaltu ali asfalt za reli nije onakav sa kakvim se trkamo u WTCR-u. Veoma je komplikovano.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three + sixteen =