Kristofersonu dve, Dalgrenu jedna STCC pol-pozicija

Foto Tony Welam /STCC

Peta runda Skandinavskog turing šampionata – TCR Skandinavija – vozi se ovog vikenda na stazi Karlskoga.

Startna lista broji osamnaest takmičara, a od tehnike je prisutno šest “folksvagena golf”, pet “audija RS 3 LMS”, četiri “seata leon”, dve “honde sivik” i jedna “kia sid”.

Danas održane kvalifikacije formirale su startne rešetke za sutrašnja tri sprinta.

Pre Q1 runde na stazu se sručila jaka kiša, a u takvim uslovima najbolje se snašao Juan Kristoferson u “folksvagen golfu”. On je osvojio pol-pozicije za prvu i drugu trku, u vremenima 1:15.306 i 1:14.423, dok je u Q3 fazi zabeležio 1:14.286, pa će u trećoj vožnji krenuti s trećeg mesta.

“Q1 runda bila je dobra, Q2 je bila savršena, a u Q3 smo ostali bez guma”, kazao je Kristoferson, koji već ima taktkiku za nedelju: “Mislim da je bolje startovati treći nego drugi. U drugoj trci biće nam lakše, potrebno je samo ostvariti dobre startove.”

Drugo Q1 vreme zabeležio je Robert Dalgren u “seatu”. Za rivalom iz Folksvagena kasnio je samo 4 stotinke, a to vreme izgubio je jer u završnici brzog kruga upao u gužvu na stazi. U Q2 segmentu Dalgren je bio tek peti, zbog čega je u Q3 prošao kao najsporiji, ali je finalni petominutni segment odvezao najbrže i osigurao je pol-poziciju za trku 3, u vremenu 1:13.899.

“U Q1 sam bio malerozan, ali ne znam da li bih bez tog malera osvojio pol-poziciju. Pol-pozicija za treću trku je sjajna, ali sam nezadovoljan Q2 rezultatom. Auto mi je bio isti u Q1 i Q2, dakle stvar je u meni – zabrljao sam u fazi kad su gume bile najbolje, promašio sam tri krivine zaredom. Ovde postoje dva jaka tima i važno je biti na čelu, a ja odavno nisam startovao s prvog mesta. Brzi smo i na vlažnoj i na suvoj pisti i radujem se onome što nas čeka sutra”, izjavio je Dalgren.

Više nego solidne kvalifikacione rezultate zabeležio je Fredrik Ekblom u drugom “golfu” Kristoferson motorsporta. U trci 1 krenuće treći, u trkama 2 i 3 startovaće drugi.

 “Ovo je bilo prihvatljivo. Učinio sam šta sam mogao, nisam mogao da vozim brže i pomalo vas frustrira kad su drugi brži. Moram to da prihvatim onako kako je”, glasio je Ekblomov komentar.

Treći “folksvagen” Kristoferson motorsporta vozi Fredrik Blomsted i njegovi današnji rezultati su pozicije 4-3-4.

Dalgrenov timski kolega Danijel Haglef napravio je sedmo vreme u Q1, četvrto u Q2 i peto u Q3, i na kraju svega izjavio: “Kad se uzmu u obzir vremenske prilike, to je u redu, to su otprilike ona mesta na koja i spadam. Jako je dobro što Dalgren pokazao brzinu.”

Prvih 5 pozicija u rundama Q2 i Q3 zauzeli su vozači od kojih se očekuje takav domet: Kristoferson, Dalgren, Ekblom, Blomsted i Haglef.

U Q1 se, međutim, do 5. mesta dovezao Albin Vernelev u “VW golfu”. Njegove nedeljne startne pozicije su 5-7-7.

Najbolje plasirani Finac, istovremeno i najuspešniji vozač “audija” bio je Jonas Lapalainen. Nije mu uspeo prodor u Q3, pa će tri puta poći sa šestog mesta.

Matijas Anderson je najbolji predstavnik Honde: pripadaju mu tri devete startne pozicije. “Nismo imali brzinu da po kiši uđemo u Q3. Šestorica vozača jesu, mi ostali smo šetali po stazi i bili smo prespori”, požalio se voza “sivika”.

Jedina dama u karavanu TCR Skandinavija, Mikaela Olin-Kotulinski, tri puta će povesti svoj “audi” u nedeljne sprintove sa pretposlednjeg, 17. mesta.

Sutrašnje STCC trke na 2,4 kilometra dugačkom autodromu Karslkoga startuju u 11:00, 13:45 i 15:55 sati.

U šampionatu vodi Dalgren sa 215 bodova, 12 više od Kristofersona. Ekblom je u generalnom treći sa 183 boda, slede Blomsted (123) i Haglef (99).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 16 =