Kultard pobedio, Meklohlin i Vinkap se sudarili

Vozač DJR Penske “mustanga” Fabijan Kultard osvojio je prvu trku Superautomobila na Bend motorsport parku, ali će vožnja ostati upamćena po sudaru Skota Meklohlina i Džejmija Vinkapa u prvom krugu.

Na kvalifikacijama je najbrži bio Čaz Mostert i osvojio je svoju prvu pol poziciju za volanom “holdena”. Meklohlin je s DJR Penske “fordom” kasnio samo 5 hiljaditih, drugi startni red popunili su Red bul “holdeni” – Šejn van Gisbergen ispred Vinkapa – a Kultard je imao peto vreme.

Mostert je na startu imao problem s kvačilom pa su se protagonisti bitke za titulu, Meklohlin i Vinkap, ali i Van Gisbergen i Kultard, našli ispred njega još pre prve krivine.

Vinkapu se žurilo da pretekne Meklohlina i krenuo je u napad u prvom od 24 kruga. Tom prilikom blokirali su mu zadnji točkovi, pa je neizbežni kontakt obojicu šampiona poslao van piste.

I jedan i drugi su se vratili na stazu, Vinkap kao deseti, ali je potom proglašen krivim za incident i kažnjen dodatkom 15 sekundi, što ga je u konačnom poretku osudilo na tek 19. poziciju. Meklohlin je pao na 18. mesto, odakle je započeo impresivnu povratničku vožnju, koja ipak nije donela željeni rezultat.

Van Gisbergen je posle tog udesa preuzeo vođstvo i na čelu se nalazio tokom većeg dela trke. Posle pitstopa, njegov drugi komplet guma rapidno je propao, pa su mu opasna pretnja postali Kultard i Džek le Brok u Tikford “mustangu”.

Le Brok je izveo dva neuspela napada na lidera, posle čega se prostor za juriš otvorio Kultardu kao novom drugoplasiranom. Penskeov drugi vozač iskoristio je priliku i dograbio je prvu poziciju na početku pretposlednjeg, 23. kruga.

Na cilj je Kultard stigao nepunih pola sekunde ispred Le Broka, a Van Gisbergen je dramatično potonuo u plasmanu i u poslednja dva kruga skliznuo je sa drugog mesta na deveto.

Kultard je do ove subote prošao kroz sušni period od 41 starta bez pobede.

“Četrdeset i jedna trka, to je mnogo vremena, ali smo najzad stigli na vrh”, rekao je današnji pobednik.

“Danas mi je dvestota runda u Superautomobilima i ova pobeda je sjajna. Bilo je veoma zabavno, a ekipi sam rekao da bi bilo zabavno i da nismo pobedili. Pri kraju trke smo čekali na pravi trenutak. Auto je bio dobar, mada uvek može da se poboljša i postane još bolji. Borba je bila dobra, čista i fer i mislim da smo pružili dobru predstavu.”

Šta se dešavalo s Meklohlinom? On je posle incidenta s Vinkapom izveo rani pitstop u šestom krugu, kada su mu montirana dva nova pneumatika. Prinudna alternativna strategija i dobar tempo doveli su ga do trećeg mesta na cilju.

Međutim, on je na putu do provizornog podijuma, boreći se za treće mesto, udario i okrenuo “mustang” Lija Holdsvorta. Zato je posle trke zaradio vremensku kaznu od 15 sekundi i klasifikovan je kao petnaesti, a Holdsvort ga je optužio da vozi “kao očajnik”.

Ta penalizacija donela je treći stepenik pobedničkog postolja vozaču WAU “holdena”, rukiju Brajsu Fulvudu. Na mestima od četvrtog do šestog rangirani su Andre Hajmgartner, Kam Voters i Rik Keli, svi u “mustanzima”.

Mostert je doživeo razočaranje: start s pol-pozicije doneo mu je tek 12. mesto u trci. “Holden” mu se ugasio tokom pitstopa, a na drugom kompletu pneumatika propao je u poretku kao kamen.

U krajnjem zbiru, Meklohlin je danas ipak osvojio 8 poena više od Vinkapa, pa je prednost u generalnom povećao na 151 bod.

Vozačima Superautomobila u nedelju slede još dve ture kvalifikacija i još dva sprinta na Bend motorsport parku.