Lada sport u 2019: Poboljšana “vesta TCR”, dve rezervisane za TCR Rusija

Ekipa Lada sport Rosnjeft predstavila je svoj sportski program za 2019. godinu, ćiji je najprestižniji segment učešće dve unapređene “veste TCR” u Ruskoj seriji kružnih trka (RSKG).

Fabrički tim proizvođača iz Toljatija u potpunosti je koncentrisan na domaću scenu. Njegove boje će u najjačoj nacionalnoj klasi, Turing (TCR Rusija), i dalje braniti Kiril Ladigin i Mihail Gračov, što znači da je ta operacija smanjena sa tri na dva automobila.

Prošlogodišnji treći pilot Lade u TCR programu, Vladimir Šešenjin, prekomandovan je u novu klasu nacionalnog prvenstva, S1600, u kojoj će voziti “grantu”.

Ladigin je u 2018. zauzeo treće mesto u vozačkom poretku klase Turing/TCR Rusija, Gračov je bio sedmi, a Šešenjin osmi.

U Ladi su se u međusezoni bavili unapređenjima “lade veste TCR”. Automobil dobija novi motor i zadnje vešanje, a u manjoj meri je izmenjena i aerodinamika njegovog prednjeg dela.

Blago je izmenjena i livreja ovog modela, sada sa izraženijim narandžastim i crnim detaljima na osnovnoj, žutoj podlozi, koju auto duguje generalnom sponzoru, Rosnjeftu.

Početkom prošle godine, “vesta” je dobila zvaničnu TCR homologaciju, posle učešća na tesu Balansa performansi. Međutim, do sada je samo jedan primerak napustio granice Rusije, u pitanu je automobil u junu prodat nemačkom Lubner motorsportu, kome je namenjeno trkanje u VLN seriji.

Lada će biti fabrički zastupljena u još dvema klasama Ruske serije na krugu. U Superprodukciji će se s “vestom 1.6T” trkati Vladislav Nezvankin i Andrej Petuhov.

U novoj klasi RSKG, S1600, nastupaće “lada granta” izrađena na bazi novog putničkog modela. Da bi ovaj auto bio kadar da odmah pobeđuje, u njegov kokpit biće smešteni već iskusni vozači. Zato je tu premešten Šešenjin, a drugom “grantom” upravljaće Mihail Mitjajev.

Proizvođač iz Toljatija biće aktivan i u reliju, za koji priprema “ladu grantu” po R3 specifikaciji, namenjenu šampionatu Rusije. Lada će imati i karting tim na nacionalnom nivou, u kojem će je predstavljati desetorica dečaka uzrasta od 6 do 19 godina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + 2 =