Lada spremila novu “grantu” za šampionat Rusije na krugu

Ekipa Lada sport Rosnjeft tri godine nije bila zastupljena u Turing lajt klasi Ruskog šampionata na kružnim stazama (RSKG), ali joj se ove godine vraća s novim automobilom.

Za nastupe u ovoj kampanji pripremljena je “lada granta”, stvorena na bazi serijskog hečbek modela.

U izradi novog automobila iskorišćena su inženjerska rešenja primenjivana 2019. u Ladinom S1600 programu, ali i ranija iskustva iz Turing lajt klase, sticana 2015. i 2016. godine.

Šasija nije izmenjena, ona poseduje olakšani sigurnosni kavez i pojedine delove od plastike poput haube, poklopca prtljažnika i prozora..

Motor zapremine 1,6 litara oslobađa oko 165 KS i vrti se do 8.000 obrtaja u minutu.

Ekipa još jedino nije odlučila koji će tip menjača biti u upotrebi tokom trkačke sezone. U igri su dve opcije – prošlogodišnja konvencionalna manuelna sinhronizovana transmisija ili sekvencijalni manuelni menjač. Rešenje o konačnom odabiru buće doneto narednih dana, a na osnovu rezultata timskog testa.

Najozbiljnije dorade bile su potrebne na konstrukciji vešanja, sada zasnovanog na sfernim zglobovima. Ugrađeni su i novi amortizeri koji omogućuju veći opseg podešavanja oslanjanja.

Takođe su povećane dimenzije prednjih disk kočnica, a prema tehničkom pravilniku klase Turing lajt, auto stoji na većim točkovima od 15 inča, na koje će u sezoni biti montirani slik ili pneumatici s profilom.

U Turing lajt kampanjama 2015. i 2016. tadašnji pilot Lada sport Rosnjefta Dmitrij Bragin – danas četvorostruki šampion TCR Rusija – dva puta je postajao nacionalni prvak za volanom “lade kaline” .

Ove godine boje fabričkog tima u borbi za naslov šampiona Rusije u Turing lajt klasi brane Vladimir Šešenjin i Leonid Panfilov.

Šešenjin se prošle godine trkao u klasi S1600 RSKG – gde Lada jeste fabrički zastupljena – a Panfilov je nacionalni karting prvak koji sada prelazi u seniorsku ekipu.