“Lada vesta” dogodine u TCR Nemačka?

Tim Lubner motorsport planira da izvede “ladu vestu TCR” na evropsku takmičarsku scenu 2018, počev od VLN serije, pa do učešća u ADAC TCR Nemačka.

Ekipa iz Tiringije, sa istoka Nemačke ove godine se trkala s parom “opel astri” u najjačoj nacionalnoj TCR seriji.

Celu kampanju u automobilu sa znakom munje vozila je Jazmin Prajzig, Dino Kalkum je deo godine proveo s Lubnerom, a na jednoj rundi učestvovao je i Georg Braun.

Osnivač tima Hajner Lubner se u DDR danima trkao s “trabantima”. Naslednici, sin Mirko Lubner i njegova supruga Anja imaju višegodišnje iskustvo u takmičenju sa automobilima Lada brenda, stečeno u periodu 1993-2001. Ekipa se bavila izradom kompletnih automobila, razvojem motora i izvođenjem “lada samara” na staze.

I posle toga, Lubner se bavio ruskim vozilima, servisirajući, tjunirajući i pripremajući klijentske trkačke automobile, a želja da u današnje doba učini nešto s “ladama” pojačala se još od vremena fabričkog WTCC projekta kuće iz Toljatija.

Kao dugogodišnji partner nemačkog odeljenja Lada sporta GmbH, firme sa sedištem u Hamburgu, Mirko Lubner je nedavno pozvan u Rusiju da isproba jednu od “vesti TCR” koje su sasvim uspešno nastupale u ovogodišnjem prvenstvu Rusije na kružnim stazama – TCR Rusija.

Fabrički pilot Vladimir Šešenjin završio je sezonu kao vicešampon u Turing klasi, a njegov kolega Kiril Ladigin okončao je godinu na petom mestu. “Lade” su osvojile ukupno 5 trka i zabeležile su još osam plasmana na podijumu.

“Veste TCR” završene su neposredno pre starta ruske sezone, nisu učestvovale na testu balansa performansi, vožene su po privremenoj homologaciji i nijednom nisu nastupile van Rusije. Lubner i njegov tim sada prave plan da to promene i da izvedu “veste” na takmičenja u Evropi.

“Veoma mi je drago što sam prvi Nemac kome je pružena prilika da vozi taj automobil”, kazao je Mirko Lubner, koji je u Rusiju otišao na poziv direktor nemačkog odseka Lada sporta Andreja Sidorenka. “Pre mnogo godina osvojio sam puno trka i šampionata s “ladom”, a moja žena i ja smo ubeđeni da će naš tim biti uspešan s novom “ladom vestom TCR.”

“Definitivno idemo u VLN seriju 2018. s našom “opel astrom” i sa “ladom vestom TCR”. Ako ima vozača koji su spremni da u jednom od tih automobila startuju u ADAC TCR Nemačka ili u TCR Evropa, rešenje ćemo sigurno naći. Radujemo se prilikama koje nam se ukazuju”, poručio je Mirko Lubner.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + sixteen =