Lapjer: Čudno mi je što imam auto samo za sebe

Konačno je došlo vreme za takmičarski debi Nikole Lapjera u Svetskom šampionatu turing automobila. Zvanični WTCC sajt poželeo je dobrodošlicu novom pilotu Lada sport Rosnjefta i čuo prve utiske koje je formula i endurans trkač stekao u za njega potpuno novom okruženju.

Nikola, dobro došao u WTCC. Koliko si vremena proveo u „ladi vesti“ pre ovog vikenda?
– Imao sam jedan dan na Pol Rikaru i jedan na stazi pored autodroma Manji Kur. Dakle, dva dana.

Da li je to dovoljno?
– Nisam siguran! U ovom trenutku nije, imam još da učim. Ovo se potpuno razlikuje od onog što sam navikao da vozim, ali je bilo dobro što sam imao makar dva dana pre nego što sam došao na Motegi. To svakako nije dovoljno u ovom času, pogotovu nije za start iz mesta. Biće tu meni novih momenata, ali pokušaću da učim i da iz trke u trku postajem sve bolji.

21315310535_7150bd406f_z lapierreDakle, Motegi je zapravo produžena test sesija?
– Sigurno. Želim da doprinesem ekipi, to je veoma bitno i zato su tražili od mene da dođem ovde, da dam svoje mišljenje o automobilu i pomognem rukovodstvu tima. Pokušaću da im pomognem na tom planu i da naučim što više od svojih timskih kolega, pogotovu od Roba Hafa, zbog sveg njegovog WTCC iskustva. Zamisao je da idemo korak po korak, da budemo spremni do kraja sezone, a onda – zašto se ne bih vratio dogodine?

Zvuči kao da bi bio zainteresovan da se vratiš u WTCC 2016?
– Da. Svakako zavisi od toga kako bude išlo, ali bi to mogla biti dobra opcija.

Pomenuo si startove iz mesta. Kada si poslednji put izveo jedan takav?
– U GP2 seriji, 2007. godine, veoma davno. I prošlo je mnogo vremena otkako sam poslednji put imao auto samo za sebe, auto koji nisam morao da delim sa članovima iste posade. Biće mi sasvim novo kad sednem u automobil u kojem ja odlučujem gde su tačno pedale i kako su postavljeni pojasevi, jer se ja od 2008. godine trkam u sportskim automobilima. A sada imam svoj sopstveni auto i to će biti nešto posebno.

177A6200Koliko si pratio WTCC na televiziji i na internetu?
– Gledam ga već mnogo godina. Imam dobar odnos sa Orekom, neko vreme su sarađivali sa Seatom, a sada su partneri Lade. Pratio sam WTCC, a Hose Marija Lopes i ja smo prijatelji, pa mi je bilo jako zanimljivo kada je on ušao u šampionat. U svoje vreme smo zajedno vozili Formulu Reno i GP2, pa sam baš pomno posmatrao šta se dešava.

Mnogo je francuskih vozača u Svetskom šampionatu. Poznaješ li Ivana Milera i Sebastijana Leba?
– Ivana vrlo dobro poznajem jer je bio sa Orekom kada je vozio za Seat, a ja sam se isto trkao za njih, ali u prototipu. Sebastijana sam sreo nekoliko puta.

2011_lemans_pesage_dppi_hd_10Kakve ti je savete dao Rob Haf?
– Dao mi je neke korisne informacije, kako se vozi auto, kako se startuje, kako se prikupljaju podaci. Meni je veoma važno da tim ima dobrog vozača i vođu od kog mogu da učim. Toliko se razlikuje od onoga što sam ranije vozio da je vrlo dobro kada imam reference.

Danas si prvi put izašao na stazu zajedno sa svojim WTCC rivalima. Kakav je bio osećaj i da li je auto bio drugačiji od onog kako ga pamtiš s testova?
– Veoma mi je drago što sam ovde i vrlo sam uzbuđen. Jedno je voziti testove tokom leta, ali voziti test ovde, sa svim ostalim vozačima, to je potpuno druga stvar. Test je prošao dobro, prešao sam najviše krugova što sam mogao, ali još moram mnogo da naučim o stilu vožnje, kao i o drugim automobilima. Moram da naučim ko je ko, da se naviknem na sve, naviknem na nove gume, dakle to su radovi u toku.