Lekar na četiri točka: Predrag Šainović ove sezone vozi “tvingo” za slovenački Lema rejsig

Predrag Šainović je 39-godišnji lekar, urolog, Srbin koji godinama živi i radi u Sloveniji. Rođen je u Beogradu, a zaljubljenik je u auto-sport od detinjstva.

Dve sezone, 2017. i 2018. mogli smo da ga gledamo u srpskom šampionatu za volanom “hibrida” u Klasi 2, koja je uz Kklasu 1 i Mali N najpopularnija u našoj zemlji, a od ove sezone će se takmičiti za slovenačku ekipu Lema rejsing  u Tvingo evrokupu.

“Detinjstvo pamtim po letnjim raspustima koje sam provodio kod babe i dede u Kraljevu i iščekivanju trka na Beranovcu. Umeo sam da provedem čitave dane uz stazu, fascinirao me je zvuk motora“, priča Šainović za naš portal.

Predrag je 2009. godine otišao u Sloveniju na specijalizaciju, a zbog brojnih obaveza nije uspevao da se bavi trkanjem, već je bio samo gledalac.

“Godine 2016. sam počeo da pravim trkački “jugo u Kragujevcu. Auto je bio spreman za narednu sezonu i debitovao sam upravo na Beranovcu. Nažalost, taj nastup se završio izletanjem. Čitave godine sam kuburio sa tehničkim problemima, a i sam sam pravio greške, pa su ozbiljniji rezultati izostali”.

Našem lekaru je ta godina ostala u sećanju po druženju i dobrom provodu na stazi i oko nje.

“Posebno moram da se zahvalim Bojanu Milanoviću, inače šampionu u Malom N, koji je stigao čak i do Dakar relija. Bez njega ne bih ni mogao da se trkam, jer sam i tada živeo u Sloveniji, a auto-sport zahteva mnogo vremena i posvećenosti. Osim finansija, svakom trkaču je potrebno da ima tim ljudi od poverenja, jedino tako može da se zaista uživa”.

Kako je u poslednje vreme najčešći put trkača sa naših prostora takmičenje na brdskim stazama, a zatim prelazak na krug, pitali smo Predraga šta je njemu draže.

“Za mene su trke samo one na krugu, sve ostalo je borba sa štopericom. Nikad nisam razmišljao o brdskim trkama, niti o reliju. Krug najviše diže adrenalin i najatraktivniji je za gledanje. Meni je žao što Srbija nikad nije napravila pravu trkačku stazu, ali to su neke druge teme”.

Šainović je lekar specijalista i ulaže mnogo truda kako bi uskladio svoje profesionalne obaveze na Univerzitetskom kliničkom centru u Mariboru sa odlascima na trkačke vikende. On kaže da je sreća što kalendar izlazi početkom godine i tako unapred može da zna kog vikenda će biti odsutan, mada u tim prilikama najviše trpi njegova porodica, posebno njegovo dvoje dece.

“Trkanje je oduvek bio moj hobi. Retki su oni koji mogu da žive od profesionalnog trkanja, a moj put je svakako bio drugačiji. Profesionalni trkači se regrutuju od malih nogu, kao i drugi sportisti koji odaberu takvu karijeru. Generalno je malo trkača u Evropi koji su plaćeni da rade taj posao. Ja sam kao klinac maštao da budem jedan od njih, ali sam takođe želeo da postanem lekar, neki direktor… Svašta sam maštao, a maštam i dalje“, našalio se Predrag.

On priznaje da se ne sprema posebno za trkanje, ne pazi mnogo kako se hrani, a pred odlazak na takmičenje pregleda snimke staze, odmara, pije vitamin C i gleda film “Roki 2”.

Ova godina će mu biti različita od svih dosadašnjih zbog celosezonskog angažmana u Tvingo evrokupu.

“Plan je da vozim sve trke u toj seriji. Startujem na Hungaroringu 14. aprila, a zatim ću da vozim Red bul ring, Slovačku, Brno i Grobnik. Na predsezonskom testu na Grobniku, krajem februara, postigao sam četvro vreme u konkurenciji od tridesetak vozača. Mislim da je to solidan temelj za optimizam. Sve ostalo zavisi, žargonski rečeno, od volana. Što se očekivanja tiče, šta drugo nego: Idemo na pobedu!”

Šainović se sa Mirkom Marinšekom, vlasnikom Lema rejsinga, prvi put sreo na Cerklju 2018. gde je organizovan “Track day”. Prvi nastup imali su zajedno na četvorosatnoj endurans trci sa 12-13 ekipa.

“Bojan Milanović i ja smo bili jedna od posada, startovali smo sa petog mesta i ubrzo stigli do treće pozicije. Međutim, imali smo peh, posledica nepažnje ili pada koncentracije, pa smo pali u plasmanu”, iskren je Peđa, koji će se i u ovoj sezoni trkati pod srpskom zastavom.

On ima samo reči hvale za Lemu, ekipu koja je godinama u auto-sportu, dobro organizovana i na visokom profesionalnom nivou. Šainović je vozio tri testa pred sezonu, na Grobniku, Adriji i Slovakija ringu.

Na uvek interesantno pitanje “Šta bi vozio da imaš neograničen budžet”, Predrag kaže da bi to mogla da bude Formula 1, ali da veoma ceni TCR koncept i GT trke.

Upravo su to i takmičenja koje rado gleda na TV, ali ga poslednjih nekoliko godina uzbuđuje i Moto GP i navija za Valentina Rosija. Idole nema, jer smatra da to nije primereno njegovim godinama, ali izdvaja nekoliko imena.

“Voleo sam Ajrtona Senu, gledao sam kobnu trku u Imoli 1994. Teško mi je pala vest da je preminuo. Kasnije nisam imao favorite, ne zato što nije bilo dobrih vozača, već sam naprosto navijao za Ferari kao ekipu. Primetio sam Šarla Leklera, mogu da priznam da ove godine pomalo navijam za njega”, završio je srpski lekar-automobilista.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × one =