Lohjter o Nirburgringu: Ako padne kiša, biću u ogromnoj prednosti

Photo Florent Gooden / DPPI

Ako pitate Benjamina Lojhtera koliko puta je prošao stazu Nirburgring-Nordšlajfe, reći će vam “na hiljade”, ali to će biti prilično neprecizno.

Broj je ogroman, jer je Nemac vozio VLN endurans seriju pre nego što se otisnuo u TCR vode, prvo kroz TCR Nemačka, a od ove sezone i u Svetskom kupu turing automobila.

Lojhter će se na Nirburgringu trkati pred svojom publikom, a o legendarnoj stazi ima samo reči divljenja.

“Kad sam bio mali, imao sam možda šest godina, tata me je vodio na Hokenhajm i tada sam bio svestan da postoji samo Hokenhajm. Čuo sam da postoji još jedna staza, Nirburgring, moji roditelji u o njoj pričali. Ja tada nisam bio duboko u trkama kao danas, jer sam počeo sa kartingom kad sam imao osam”, priseća se Lojhtner.

Prvi put je na Nirburgringu vozio 2007, kad je još bio u formulama. Seo je u “ford fijestu” sa svega 170 konja za koju kaže da je mogao “da popije kafu pre kočenja u krivini”.

“Menadžer mog tima me je ubeđivao da pređem u automobile, jer su formule veoma skupe. Nisam hteo da ga slušam, ali kad mi je javio da ima auto za mene otišao sam na Nirburgring i odvezao prvo 15 krugova u putničkom automobilu. Iako sam mislio da je staza preteška, vratio sam se u subotu i pobedio!”

Trkač iz Duizburga priznaje da je na početku bio uplašen, ali da je lako savladao strah.

“Tih godina simulatori nisu bili tako česti. Gledao sam video-snimke, a prvi put sam izašao na stazu kao suvozač, sa iskusnijim kolegom. Posle drugog ili trećeg kruga, počeo sam da se zaljubljujem u tu stazu. Najluđe je što se na njoj vremenski uslovi menjaju u sekundi. Nordšlafe je veoma izazovna staza, ali to je ono što sve nas uzbuđuje. Kad sam bio mlad, mislio sam da je Formula 1 vrhunac auto-sporta. Kad sam počeo da vozim turing nisam bio tako uzbuđen, ali posle trkanja na Nordšlajfeu odmah sam osetio ushićenje”.

Lohjter dodaje da može da kaže da sasvim poznaje stazu, ali da to nije najvažnije za dobar rezultat.

“Sve zavisi od vremenskih uslova, koji se menjaju brzinski i nepredvidivi su. Ja poznajem krivine, ivičnjake, znam gde treba a gde ne smete da forsirate auto. Prestao sam da brojim krugove kad sam dostigao 1.000, a posle svih testova za Folksvagen mislim da sam prošao više hiljada krugova na Nirburgringu”.

Što se tiče potencijalno dobrog rezultata u WTCR, Beni nije preterani optimista.

“U WTCR svi momci znaju šta rade. Možda ja samo imam malo više iskustva što se poznavanja staze tiče, možda brže mogu da odredim setap. Ali ako padne kiša, biću u ogromnoj prednosti. U normalnim uslovima, tu je mnogo dobrih vozača koji su dosta puta vozili na Nirburgringu. Mislim da mogu da uđem u top 10, ali mnogo toga će uticati na rezultat. Ono što je sigurno je da ću uživati”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 2 =