Lopes bi vozio 24 časa Le Mana kad Sitroen napusti WTCC

Dvostruki turing prvak sveta Hose Marija Lopes voleo bi da učestvuje na trci 24 časa Le Mana pošto Sitroen na kraju ove sezone bude okončao svoj fabrički WTCC program.

Posle dve godine WTCC dominacije u kojima je osvajao titule i obarao rekorde u broju pobeda, pol pozicija i osvojenih poena, Argentinac za 2016. ima obezbeđeno sedište u smanjenoj postavi fabričkog tima Sitroena. Tu će nastupati zajedno sa Ivanom Milerom, ali je njegova sportska budućnost po isteku ovogodišnje kampanje nejasna.

Sitroen se kao oficijelni tim u 2017. godini u punom kapacitetu vraća Svetskom reli prvenstvu. Pečito bi najradije ostao s Francuzima, ali “njegove” takmičarske kategorije ipak podrazumevaju kružne staze i asfalt, a ne makadam, blato, pesak ili led. Prinuđen da razmišlja o alternativama, trkač iz Kordobe razmatra niz opcija, uključujući i najprestižniji događaj Svetskog endurans prvenstva, trku 24 časa Le Mana.

lopez“Voleo bih da ostanem u Sitroenu, ali reli nije moja disciplina”, kazao je Argentinac Autosportu.

“Biće baš šteta ako budem morao da odem iz ovog neverovatnog tima, ali oduvek sam govorio da pokušavam da pronađem mogućnost da se trkam na Le Manu.”

“Bilo bi sjajno ako budem mogao da izvezem tu trku. Možda bih već ove godine mogao da stičem nekakvo iskustvo i, ko zna, možda za 2017. pronađem sedište u prototipu.”

Kada je ispao iz GP2 i realnih F1 kombinacija (ne računamo fantazije poput USF1 tima) i – ispostaviće se definitivno – okončao svoju karijeru u jednosedima, Hose Marija Lopes vratio se u rodnu Argentinu. Tamo je 2008. i 2009. godine osvajao TC2000 šampionat u “hondi sivik”, dok je 2012. izborio naslov i u Super TC2000 seriji, unapređenoj varijanti istog prvenstva, ali kao pilot “ford fokusa”.

lopez
Već sada je jasno jedno: bez obzira na to u kom šampionatu završi 2017, Lopes bi hteo da ostane na internacionalnoj sceni, što znači da mu STC2000 i Argentina nisu u planovima i željama.

“Postoje mnoge kategorije koje bih mogao da uzmem u razmatranje”, dodao je 32-godišnji višestruki šampion. “Recimo DTM, i on je fantastičan, ali zasad nisam siguran. Tu je i WTCC, postoji mogućnost da ostanem u njemu, videćemo.”

“Ja sam vozač koji zna kako je to kada se izgubi angažman, zato želim da mi sve opcije budu otvorene i da vidim šta je najbolje rešenje.”

“Siguran sam da želim da ostanem u Evropi. Želim da nastavim da odrastam i napredujem i kao vozač i kao ličnost.”