Lopes: Neće mi biti problem što ne poznajem Le Man

Hose Marija Lopes potpuno razume odluku Tojote da ga prebaci u treći prototip za 24 časa Le Mana.

Trostruki WTCC šampion povredio je leđa u udesu na otvaranju sezone Svetskog endurans prvenstva na Silverstonu, zbog čega nije mogao da startuje na WEC rundi na Spa Frankoršampu.

Pošto je izvezao premalo krugova u “tojoti TS050 hibrid” da bi bio spreman za Le Man, Lopes je prekomandovan u treći auto ekipe, onaj sa startnim brojem 9, u kojem će nastupati zajedno sa Nikolom Lapjerom i Judžijem Kunimotom.

Tojota je umesto njega u prototip #7 stavila Stefana Sarazana, koji formira vozački trio sa Kamuijem Kobajašijem i Majkom Konvejem. Ta posada je osvojila drugo mesto na Le Manu 2016.

“To je potpuno u redu, ja sam član tima i ekipa mnogo više rizikuje ako me stavi u auto #7 nego što rizikujem ja”, kazao je Lopes za Autosport.

“To što sam u trećem automobilu ne znači ništa, imam iste šanse kao i svi drugi. Biće nam teško, i Lapjer i ja išli smo težim putem, dospevali u nepovoljne situacije i iz njih smo se vraćali. To je dobro, zato mislim da možemo dobro da sarađujemo.”

Kada prođe najvažnija trka izdržljivosti na svetu, Pečito će se za ostatak WEC sezone vratiti u postavu LMP1 prototipa #7, uz s Kobajašija i Konveja.

“Ja ovim ne gubim ništa, jer se posle vraćam u auto #7. Le Man je trka jako važna ekipi i oni se maksimalno trude da sve izvedu optimalno”, dodao je Argentinac. “Sarazan je megabrz i Le Man poznaje verovatno bolje od ikoga drugog.”

“Nisam očajan, znam kako trkanje funkcioniše – postoje dobra i loša vremena.”

“Neću tražiti opravdanja, dobro je što sam po brzini konkurentan i imam brzinu da osvajam trke. Ne poričem da mi nedostaje iskustvo u LMP1 automobilu. Bilo je mnogo situacija koje nisam mogao da kontrolišem. Na Silverstonu sam ga, na primer, prvi put vozio sa slikovima po kiši.”

WTCC superstaru ne ide u prilog ni to što se nikada ranije nije trkao na stazi La Sart, mada on sam ne očekuje da će mu to predstavljati problem.

“Radujem se Le Manu, dugo sam na njega čekao. Apsolutno sam ubeđen da ću se pokazati na visokom nivou i da mi neće biti problem što ne poznajem Le Man.”

Na određeni način “glavna” postava Tojote za Le Man ostaje trio Sebastijan Buemi – Entoni Dejvidson – Kazuki Nakadžima u prototipu #8. Ova posada osvojila je obe ovogodišnje WEC trke, na Silverstonu i Spa Frankoršampu i njen personalni sastav nije menjan.