Lopes uspostavio prve parametre u Portugalu

Sitroenov as Hose Marija Lopes postavio je najbolje vreme od 2:01,455 na WTCC testu voženom na uličnoj stazi Vila Real u Portugalu.

Drugi rezultat sesije zabeležio je Norbert Mihelis u privatnoj „hondi sivik“, iza kojeg su se plasirala još tri vozača „C-elizea“, Ivan Miler (+1.364 sekunde zaostatka), Sebastijan Leb (+1.465) i Mehdi Benani (+1.916).

U početnim minutima testa na poziciji vodećeg našao se Leb (krug 2:07,529), ali je Lopes brzo potisnuo Alzašanina i novim brzim krugovima pomerao granice, najpre u zonu ispod 2 minuta i 6 sekundi, a zatim ispod 2:05.

Mihelis je prvi u Vila Realu probio barijeru od 2:04 i tokom svih pola sata sesije bio je najbrži privatnik i najbrži predstavnik „honde“.

Završnicu testa obeležio je duel mađarskog i argentinskog vozača. Norbi je postigao 2:02,269, a Pečito je uzvratio osam desetinki bržim krugom, postavši prvi i danas jedini pilot koji je krug u portugalskom gradiću izvezao za manje od 2 minuta i 2 sekunde i uspostavivši prvi važan orijentir na WTCC premijeri u Vila Realu.

2015_wtcc_portugal_0184Najbolji predstavnik „ševroleta“ bio je sedmoplasirani Igo Valente (krug 2:03,899). Francuz je razdvojio dvojac fabričke Honde – Gabrijele Tarkvini zauzeo je konačno šesto mesto, a Tijago Monteiro našao se na 8. poziciji.

Zanimljivo deveto vreme ostvario je Argentinac Nestor Đirolami, koji se ovog vikenda tek drugi put našao za volanom „honde sivik“ u Svetskom turing šampionatu.

Nijedan od trkača Lada sporta nije se probio u top 10; Jap Van Lagen, Rob Haf i Niki Katsburg okončali su sesiju u formacijskom poretku, od mesta 12 do 14.

Sam rep kolone okupirali su piloti „ševi RML kruza“ u poretku: Stefano D’Aste, Tom Čilton, Džon Filipi i Gregoar Demustije, poslednja dvojica sa ogromnim zaostacima od preko 7, odnosno preko 9 sekundi za najbržim.

Sesija nije prošla bez tehničkih smetnji, koje su se ovog puta odnosile na stanje infrastrukture same staze. Problemi sa jednom od ograda naterali su organizatora da najpre pomeri start, a zatim i da privremeno prekine vožnje.

WTCC_test