Loti: Bathurst zaslužuje poseban TCR trkački događaj, ne samo još jednu rundu nekog prvenstva

Osnivač, vlasnik i globalni promoter TCR koncepta Marčelo Loti želeo bi da potencijalna TCR trka na Bathurstu bude samostalan i namenski organizovan događaj, pre nego samo još jedna runda Svetskog turing kupa ili TCR Azija.

Nedavno su lokalne vlasti Bathursta otvorile i peti termin za održavanje trka na čuvenoj stazi Maunt Panorama i pozvale su organizatore da im se jave s predlozima.

Promoter TCR Australija (ARG) i Konfederacija australijskog auto-sporta (CAMS) izašli su sa zajedničkom ponudom – oni bi na Bathurstu organizovali TCR događaj međunarodnog karaktera, s krajnjim ciljem da na čuvenu stazu dovedu Svetski kup turing automobila.

Ova ponuda jedna je od tri preostale koje Bathurst treba da razmotri.

Loti nije došao na inauguralnu rundu novoosnovanog TCR prvenstva Australije, ali je posetio drugi trkački vikend održan na Filip Ajlendu.

Tom prilikom, on je medijima rekao da potencijalni TCR događaj na Maunt Panorami vidi kao poseban trkački spektakl posebnog formata, otvoren za više desetina automobila i takmičare sa svih strana sveta. Takva trka bi mogla da bude uvertira za klasičnu WTCR sprint rundu istog vikenda.

“Vode se ozbiljni razgovori, tek što sam stigao u Australiju, svi su počeli da mi pričaju o tome,” kazao je promoter iz Modene.

“Pomalo mi je čudno da o tome govorim jer nemam dovoljno informacija. Mogu samo da kažem svoje mišljenje – staza je sjajna, svi vozači i timovi sanjaju da se trkaju na njoj. Zapravo, ona spada u vrh legendarnih staza, pogotovu za turing automobile.”

“Ako to imamo u vidu, ona bi bila izvanredna i za TCR, ali mislim da trka na njoj ne bi trebalo da bude deo nacionalnog ili regionalnog šampionata. To mora da bude samostalan događaj, s dobrim formatom koji bi mogao da primi što je moguće više TCR automobila. Jer, tu ne treba organizovati trku u kojoj bi učestvovalo samo 25 automobila.”

“Mislim da mora da se pronađe format kao što je 500 (krugova?), ili nešto slično, tako da biste lako mogli da računate na preko 50 automobila koji bi došli iz Amerike, Evrope, sa svih strana.”

“Mislim da u prvom planu treba da bude samostalna trka, a posle nje možete da završite dan jednom – zašto ne – WTCR sprint trkom ili trkom neke druge TCR međunarodne serije.”

“Ali, ako govorimo o namenskom događaju za Bathurst, to stopostotno mora da bude 500 trka, to treba da bude međunarodna stvar koja će u potpunosti privući globalnu pažnju i interesovanje TCR zajednice.”

“Danas je preko 24 miliona ljudi uključeno i prati TCR kategoriju u različitim šampionatima. I to je ciljna grupa za jedan takav događaj poput na Bathurstu”, poručio je Loti.

Lokalne vlasti Bathursta u četvrtak će saslušati predloge tri ponuđača zainteresovana da popune peti trkački termin na Maunt Panorami, stazi koju čine putevi u javnoj upotrebi tokom 350 dana u godini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − 8 =