Loti: Podržavam PURE ETCR format, iako neće pokazati pun potencijal ETCR automobila

Nakon mnogo planiranja i rada, ETCR ulazi u konačnu fazu realizacije. Takmičenje PURE ETCR zvanično je predstavljeno u Parizu, uskoro počinju oficijelni testovi koje će pratiti prvi takmičarski događaji.

Marčelo Loti, prvi čovek WSC grupe, inicijator prve multibrend turing serije za električne automobile, govorio je više o ovom konceptu, pohvalio je inovativni takmičarski format Eurosporta, ali i istakao da ETCR automobili mogu više od toga.

Osamnaest mesecei nakon prvog predstavljanja ideje u Barseloni, ETCR će početi sa takmičenjem. Možete li opisati kako je ETCR napredovao od koncpeta do faze trkanja?
“Zapravo, skoro 30 meseci je prošlo od rođenja ove ideje. Naša kompanija, koja ima dugotrajno iskustvo sa auto-sportom, posebno sa turing automobilima, nije mogla da ignoriše novi trend u pravcu alternativnih energija, koji već utiče na ceo svet automobilizma. Danas proizvođači usmeravaju svoje napore ka čistijoj mobilnosti i kod mnogih se to vidi i u njihovim trkačkim aktivnostima. To je nepovratan proces, a mi radimo na tome da turing takmičenja budu jedan od stubova budućnosti auto-sporta.”

“U oktobru 2018. u Barseloni, otkrili smo prvi prototip koji je već bio prošao kroz nekoliko test sesija. To je bio početak operativne faze, kada smo ušli u detalje tehničkog pravilnika. Ostali smo verni originalnom konceptu, ali sa ciljem da napravimo automobile koje će moći da koriste i klijentski timovi. Naš glavni cilj je bio da se zadrži princip koji je već učinio TCR uspešnim, što znači da ETCR automobili moraju da budu operativni po prihvatljivim troškovima, kako bi mogli da se koriste u nacionalnim tako i u regionalnim šampionatima. Završili smo sve ovo i ETCR osnova je uspešno postavljena. Sada smo spremni za fina podešavanja kroz oficijelne testove koji će početi u narednih nekoliko meseci.”

Gde je mesto ETCR u auto-sportu i među drugim trkačkim serijama koje promovišu novu i čistiju energiju?
“Stav naše kompanije je uvek bio da ispunjavamo ono što smo najavili. Ovo se još jednom obistinilo na prezentaciji ETCR koncepta pre 18 meseci, kada smo prezentovali prva dva trkačka automobila; jedan je bio statički model, dok je drugi perfektno funkcionisao. Ne kažem ovo da bih nas izdvojio u odnosu na ostale kompanije, već da potvrdim činjenicu da je za nas bitno da otkrijemo karte tek kada smo potpuno spremni, čak iako to uključuje mnogo resursa odvojenih za tehnički razvoj.”

“Danas na papiru ima mnogo projekata za nove trkačke šampionate sa električnim pogonom, ali za sada u realnosti postoji samo Formula E, koja ima svoj karakter i rezervisana je za jednosede. Naš pristup je drugačiji, mi u arenu donosimo turing automobile koji su izašli iz produkcije. Ovi šampionati – Formula E i ETCR – su trenutno jedini svetski igrači na ovom polju. Očekujemo da će doći i drugi, prateći trend koji zadaju proizvođači i mislim da ima dovoljno mesta za sve nas.”

WSC grupa je okupila prestižne partnere i dobavljače za ETCR. Koliko će to pogodovati kategoriji?
“Trudili smo se da povežemo naš projekat sa kompanijama koje su vodeće u svojim granama poslovanja. Ovo zato jer smo želeli da budemo sigurni da ćemo uz njihovu stručnost moći da isporučimo proizvod u skladu sa našim najvećim očekivanjima kada su u pitanju bezbednost i performanse. Verujemo da smo uspeli da realizujemo ovaj cilj.”

Licencu za organizaciju PURE ETCR serije je od WSC grupe dobio promoter Eurosport, kao i u slučaju WTCR za TCR kategoriju. Koja je uloga PURE ETCR takmičenja unutar celog ETCR projekta?
“Prvi korak u ovako ambicioznom projektu bio je da se postave čvrsti temelji kako bi se on održao još dugo vremena. Pratili smo uspešno iskustvo koje je dovelo do globalnog TCR uspeha. TCR Internacionalnu seriju pokrenuli smo 2015. kako bismo prikazali proizvod i pomogli u njegovom širenju preko celog sveta, što je dovelo do stvaranja mnogih regionalnih i nacionalnih šampionata. Dobro je funkcionisalo i Internacionalnu seriju je na kraju zamenio WTCR, koji nastavlja svoju misiju u čemu je važnu ulogu odigrao Eurosport.”

“Pošto smo želeli da pratimo isti put i zasnujemo svetsku seriju kako bismo ETCR predstavili globalno, logičan izbor je bio da licencu i prava dobije Eurosport, snažan medijski partner koji ima potencijal da ga prezentuje na način na koji mi to želimo, gde će PURE ETCR biti na vrhu ETCR piramide koju gradimo.”

Eurosport je predstavio inovativni format za PURE ETCR događaje. Kakvo mišljenje imate o njemu?
“Moram reći da mi se sviđa ideja. Ima toliko novina u njihovom predlogu, ali su oni svi okrenuti promociji takmičenja na stazi. To je najvažnije, jer je okosnica našeg projekta auto-sport. Njihov koncept događaja je inovativan i siguran sam da će kada samo takmičenje krene, a to će biti uskoro, prirediti uzbudljive bitke i da će to navijači voleti. Potpuno podržavam PURE ETCR format, iako neće pokazati pun potencijal ETCR automobila. Zapravo, želim da istaknem da smo sa tehničkim partnerima radili na tome da isporučimo proizvod koji može da izdrži sprint trke iste distance kakve voze TCR kategorije. Ali, biće prilika da se ovo pokaže.”

Dakle, kao WTCR i TCR, PURE ETCR će biti vrh ETCR piramide. Kako će ona biti izgrađena?
“Sada imamo PURE ETCR, to je šlag na torti, ali već radimo na tome da izgradimo ostatak piramide. Trenutno primamo zahteve različitih promotera, od kojih je većina već uključena u TCR aktivnosti i žele da organizuju ETCR događaje u svojim zemljama. Svesni smo da u poređenju sa ‘normalnim’ trkačkim vikendom sa motorima s unutrašnjim sagorevanjem, ETCR – kao i sve kategorije koje koriste automobile na električni pogon – zahteva različit pristup kroz mnogo aspekata, kao što su pravila o bezbednosti, priprema staze, obuka osoblja… To je i razlog zašto ne želimo da žurimo, čak naprotiv, usvojili smo skrupulozan pristup u širenju regionalnih i nacionalnih serija.”

“Za početak, daćemo prioritet regionima koji su od posebnog interesa proizvođačima; sa ovim na umu, uzevši u obzir da su promoteri koji su već potpisali ugovore, naš idealan vremenski raspored uključuje prezentaciju ETCR serije u Severnoj Americi, Aziji i severnoj Evropi tokom 2022. Prve dogovore ćemo objaviti u septembru ove godine.”

ETCR automobili će pokazati zapanjujuće performanse; da li će to biti dovoljno da se ljubitelji auto-sporta ubede da je “čistije” trkanje moguće i uzbudljivo?
“Moramo edukovati navijače i omogućiti im da razumeju da je uzbudljivo trkanje moguće sa ovim novim tehnologijama i čvrsto sam uveren da će se to desiti. Izgled i performanse ETCR automobila su čak superiorniji od termički pogonjenih turing automobila. Ako ljudi misle da zvuk motora pravi razliku, nisu u pravu; zvuk elektromotora je definitivno drugačiji, ali šalje uzbuđenje niz kičmu. Verujem da će sa velikom snagom, munjevitim ubrzanjem, proklizavanjem kroz krivine i neizbežne kontakte u borbi, ETCR automobili prirediti uzbudljiv šou.”

“Takođe sam ubeđen da se, pošto smo izgradili ogromnu globalnu bazu TCR navijača, nalazimo u privilegovanoj poziciji i možemo da računamo na tvrdokorne entuzijaste koji će pratiti ETCR sa jednakom strašću.”

Jedna od briga u vezi sa ETCR je to da može biti previše skupa kategorija. Da li je to istina?
“Imamo iskustvo sticano sa TCR konceptom. Otkad je 2014. godine počela prodaja TCR automobila, cena se povećala za manje od 10% tokom pet godina, što je u najvećoj meri posledica inflacije. Isti princip je primenjen i ovde u ETCR. Očigledno, sve zavisi od prodajne cene trkačkih automobila. Sigurni smo da će tekući tehnički razvoj novih tehnologija brzo optimizovati performanse svih komponenti, a posledično i njihove cene.”

“Cilj nam je da u drugoj polovini godine objavimo gornju granicu prodajne cene koja će biti rentabilna svim klijentskim timovima. Na tome trenutno radimo zajedno sa našim dobavljačima kao i proizvođačima i inženjerskim kompanijama koje već sarađuju sa nama.”

Da li predviđate saradnju sa Međunardnom automobilskom federacijom na temu ETCR?
“Zadovoljni smo trenutnom saradjnom sa FIA na TCR platformi i u pregovorima smo da to preraste i na TCR regionalne serije. Iz tog razloga postoji namera da se započnu razgovori i o mogućoj saradnji vezanoj za ETCR.”