Loti: TCR nije konkurencija Superautomobilima, za naše troškove tamo ne možete kupiti ni gume

Photo: TCR Australia/Daniel Kalisz

Boravak osnivača, vlasnika i globalnog promotera TCR koncepta Marčela Lotija u Australiji, na drugoj rundi nacionalnog TCR šampionata na Filip Ajlendu, privukao je veliku pažnju medija, a Italijan je to iskoristio da objasni poziciju svog takmičenja u odnosu na lokalno već postojeća.

TCR Australija startovala je ove sezone, i to obećavajuće. Tamošnji novinari pišu da serija već učvršćuje svoju poziciju na živoj sportskoj sceni zemlje.

Njene startne rešetke broje 17 ili 18 automobila, a popunjava ih zdrava mešavina profesionalnih i poluprofesionalnih trkača.

Uspešna TCR premijera odmah je izazvala spekulacije kako bi ovo takmičenje moglo da utiče na etabliranu najznačajniju kategoriju, (V8) Superautomobile, koji zauzimaju centralnu binu u Australiji.

Promoter TCR Australija od osnivanja šampionata tvrdi da nikakvo suparništvo sa Superautomobilima ne postoji i čak se trudi da na određena trkališta izvede svoju seriju kao njihov prateći program.

Na Filip Ajlendu je isti stav izneo i Loti i obrazložio ga.

“To su dva potpuno različita nivoa”, kazao je menadžer iz Modene. “TCR je orijentisan ka klijentima. Superautomobili su trkanje potpuno visokog nivoa, s namenski izrađenom tehnologijom. Teško je i videti da između dve kategorije postoji konkurencija, one su potpuno različte.”

“To je pitanje ulaganja. Mislim da je TCR pristupačan svima. Za ono što mi potrošimo u TCR-u, u Superautomobilima ne možete da kupite ni gume. Zato ne osećam da postoji rivalitet.”

Od stalnih pilota Superautomobila jedino Andre Hajmgartner ima stalni angažman i u TCR Australija. Postoji tvrdnja da je Čez Mostert bio na pragu dogovora da vozi “hjundai TCR”, ali da je tu mogućnost stopirao njegov poslodavac, s Fordom povezani Tikford rejsing.

Međutim, u Superautomobilima postoje i enduro piloti, koji godišnje u tom prvenstvu voze samo tri trkačka vikenda (Bathurst 1000, Gold koust 600, Sendaun 500) i njima je TCR Australija vrlo atraktivno i konkurentno takmičenje.

Loti je podvukao značaj australijskog tržišta za TCR i istakao da reakcija lokalnih uvoznika na TCR koncept predstavlja zdrav temelj za uspeh serije.

“Mislim da je Australija veoma važna. Budući da je TCR usmeren ka klijentima, ne govorimo zaista o interesovanju proizvođača za tržište, ali jasno je da je tržište dobro ako su i proizvođači zainteresovani.”

“Jasno je da su uvoznici i nacionalni dileri spremni da podrže tim koji vozi automobile njihovog brenda i zato je Australija važno područje.”

“Mi Australiju gledamo kao legendarnu zemlju za turing trkanje, ne samo zbog Superautomobila, već i zbog Superturing epohe. To mora da se ima na umu, jer svi u Australiji poseduju tu genetiku turing trkanja, svi australijski vozači i ekipe.”

“I zato nam je važno da budemo tu”, poručio je Marčelo Loti.

Posle Sidneja i Filip Ajlenda, treća runda TCR Australija biće vožena na Bend motorsport parku od 12. do 14. jula.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × three =