Loti: WTCR nije kraj, već nastavak TCR Internacionalne serije

Veliki mag turing trkanja Marčelo Loti jedan je od trenutno najtraženijih sagovornika u svetu automobilskog sporta.

Razlog je, naravno, činjenica da će jedino planetarno turing takmičenje u 2018, WTCR, biti voženo po konceptu koji je italijanski menadžer osmislio i počeo da promoviše pre samo tri i po godine. Čitaocima našeg portala dobro je poznato kako je zamisao zasnovana na jednom kup modelu Seata izrasla u planetarnu silu, kako je privukla još desetak brendova i kako je, najzad, čak i u FIA optici jednostavno morala da nasledi WTCC, jer se pokazala i atraktivnom i održivom.

Da bi se rodio Svetski kup turing automobila, čije je početno dogovoreno trajanje definisano na dve sezone, do sporazuma je moglo da dođe između tri zainteresovane strane: Lotijeve firme WSC, FIA kao krovne organizacije i Eurosporta, koji na sebe preuzima medijske i promotivne zadatke.

“Ovaj sporazum predstavlja vrhunsko priznanje nivou TCR koncepta, koji smo pokrenuli pre tri godine i koji za sve to vreme ni u jednom trenutku nije prestajao da se širi i razvija”, komentariše Loti.

“Pregovori su bili veoma dugi, jer je bilo različitih detalja oko kojih smo morali da se sporazumemo, trebalo je doći do rešenja pozitivnog za sve. Mi smo promenili cilj od kojeg smo počeli, naš primarni interes bile su kontinentalne TCR serije, dok je WTCR bio u drugom planu. Trebalo je malo više vremena, ali verujem da je to bilo neophodno.”

Osim što su potrajali, pregovori nisu bili ni jednostavni, što se i moglo pretpostaviti. Pored merljivih kriterijuma poput troškova ili rejtinga, u igri su ipak bili i oni nemerljivi, kao što su ego i ponos.

TC1 i TCR nisu bili suparnički koncepti po svojim tehničkim karakteristikama, verovatno čak ni po Lotijevoj izvornoj ideji, ali se ispostavilo da FIA u rukama drži preskupu igračku čiji je životni vek bio samo četiri sezone. Prodavši TCR licencu Međunarodnoj automobilskoj federaciji i Eurosportu, Loti ih je primorao da priznaju superiornost njegovog koncepta i na neki način se revanširao za gubitak pozicije WTCC promotera koju je držao do 2014. Međutim, u njegovim rečima ne može se osetiti nota trijumfalizma.

“Želim da kažem da je svaka od strana uvažavala pozicije ostalih. Takav duh i pristup omogućili su nastanak sporazuma koji zadovoljava sve. S našeg gledišta, ponosni smo da konačni dogovor potpuno poštuje duh TCR-a, koji je rezervisan pre svega za klijentsko trkanje.”

Kako je Serbiaring već ranije pisao, tokom prethodnih sezona je bilo varnica na relaciji FIA – Loti, ali su ključni ljudi s obe strane teoretski nepostojećeg, u praksi svakako živog fronta, ipak pronašli način da se dogovore, štaviše i da sarađuju. Takav pristup je bez sumnje održao u životu jedinu globalnu turing seriju, makar i u formi svetskog kupa, jer je TC1 koncept bio definitivno potrošen, za nove proizvođače nezanimljiv i s njim se dalje nije moglo. Izgleda da je bilo najvažnije da FIA i WTCC promoter sami sebi priznaju tu realnost.

“Predsednik FIA Žan Tod je tu bio važan”, ističe Loti. “Od početka je kazao da je pristalica sporazuma i nije prestajao da se zanima za ovo pitanje, pokušavajući da nam pomogne da sarađujemo i radimo smireno i međusobno jedinstveno.”

“U 2015. smo pokrenuli TCR Internacionalnu seriju s namerom da promovišemo TCR koncept. Taj cilj je u potpunosti postignut, preko promotera, vozača i proizvođača pokazano je da kategorija ima ogroman potencijal. U samo tri godine privukli smo više od jednog tuceta automobilskih marki, dok druge već neko vreme rade kako bi nam se u budućnosti priključile.”

Rođenje Svetskog kupa turing automobila prekida trogodišnji u velikoj meri slavan život TCR Internacionalne serije. Nema sumnje da će nju Marčelo i obnoviti ako FIA odluči da krene nekim drugim tehničkim putem od 2020. nadalje. Za sada, najviše pozicionirano TCR takmičenje nastavlja svoj život kroz Svetski kup turing automobila.

WTCR, dakle, ne treba gledati kao novi život ugašenog Svetskog šampionata, već kao nastavak TCR Internacionalne serije, objašnjava menadžer iz Modene: “Ovaj sporazum ne treba posmatrati kao promenu, već kao nastavak projekta koji smo započeli TCR Internacionalnom serijom, koja se sada transformiše u WTCR. Štaviše, učešće FIA i angažman moćne medijske grupe kakva je Diskaveri-Eurosport značajno će pomoći u daljem TCR rastu i u iduće dve godine, kao što se dogodilo u prethodne tri.”

Loti je otkrio i čemu će u neposrednoj budućnosti najviše posvetiti: “Eurosport će se baviti rukovođenjem i promovisanjem WTCR, dok ćemo se mi uglavnom koncentrisati na kontinentalne i nacionalne serije, i to mnogo više nego što smo dosad činili.”

Konačno, može da se kaže da je Marčelo na globalnoj sceni “isterao svoje”. To je efektno i potvrdio praktično popevši svoju seriju na vrh zlosrećne FIA turing piramide – mada u Parizu sigurno ne žele da stvar tako posmatraju – a svoj trogodišnji rad sumirao je sledećim rečima: “Počevši od nule, dali smo život TCR Internacionalnoj seriji i radili smo na tome da je iz godine u godinu poboljšavamo i da joj obezbedimo neprekidan rast. U tome smo uspeli, a sada sam potpuno ubeđen da će ovaj novi sporazum našu misiju odvesti dalje, jer znam da su FIA i novi promoter shvatili koliku su odgovornost preuzeli.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*