Loti: Znam da sam ja rešenje za WTCC!

Kriza u Svetskom šampionatu turing automobila više je nego očigledna.

WTCC je jedva nakupio 15, pa 16 startera na početku sezone 2017, Honda neće da pravi novi “sivik” TC1 specifikacije sa kratkim rokom trajanja, a sa starim modelom ne želi više da se trka.

Volvo je najavio da će u dogledno vreme prestati da podržava sportske programe s benzinskim motorima jer njegov brend Polstar prelazi na izradu elektroautomobila.

Čovek koji je stvorio Svetsko turing prvenstvo, Marčelo Loti, napustio je to takmičenje početkom 2014. i ubrzo je napravio TCR seriju.

Kako je ovaj turing koncept napravio neverovatan uspeh za nepune tri godine postojanja i privukao mnogo proizvođača, neminovno se nameće pitanje da li je Loti čovek koji može da spasi WTCC.

U neformalnim razgovorima koje smo imali na autodromu Adrija ovog vikenda, čuli smo da šefovi timova nisu bili oduševljeni idejom da TCR preraste u Svetski šampionat pod okriljem FIA, niti zamišlju da se odustane od koncepta klijentskog trkanja i serija postane posvećena fabričkim timovima.

Sam Loti nije želeo da precizira ništa od svojih poslovnih i sportskih planova, ali je, pričajući s nama, kratko prokomentarisao: “WTCC je, ovakav kakav je, propao, to je očigledno. Ako me pitate da li će moja serija prerasti u Svetski šampionat tu vam mogu odgovoriti da neće.”

Kada smo vlasniku TCR koncepta pomenuli četiri opcije za Svetski turing šampionat 2018. (nastavak po sadašnjem, prelazak na Klasu 1, prelazak na TCR, ili gašenje), on je samo kazao: “Jedno sigurno znam: ja sam rešenje za WTCC, ja sam rešenje njihovih problema!”

Kako se već zna da Evropski kup turing automobila neće postojati 2018. i da će umesto njega biti osnovana nova, kontinentalna TCR serija, jasno je da Marčelo ima velike ambicije, ali po svojim uslovima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 12 =