Luka Engstler i “VW golf” na pol-poziciji na Zahsenringu

Foto: Gruppe C Photography

Sedamnaestogodišnji Luka Engstler osvojio je pol-poziciju za prvu trku TCR Nemačka Zahsenringu.

Za volanom “folksvagen golfa” Likvi moli Engstler tima, tinejdžer iz Vigenzbaha izvezao je najbrži krug Q2 runde kvalifikacija, u vremenu 1:26.731 (151,2 km/h), i to pošto je prethodno postavljao najbolja vremena i na drugom treningu i u svojoj kvalifkacionoj grupi B.

Luki Engstleru je to prva pol-pozicija u karijeri u najjačem nacionalnom TCR šampionatu, ali ne i u TCR takmičenjima uopšte, jer je u januaru ubeležio jednu na inauguralnoj rundi bliskoistočnog prvenstva.

Drugo startno mesto za subotnji sprint izborio je Austrijanac Hari Pročik u “seatu” sopstvenog tima (+0.144), i to u poslednjem napadu na štopericu, a treću poziciju osvojio je Šeldon van der Linde u “audiju RS 3 LMS” (+0.213).

Za prisustvo četiri različite marke automobila u prva dva startna reda postarao se Moric Estrajh, koji je u “hondi sivik” postigao četvrto Q2 vreme (+0.404).

Branilac naslova i lider šampionata Džoš Fajls nije blistao. Prošao je u drugu rundu kvalifikacija kao treći u grupi A, ali onda kada je bilo najvažnije nije dobacio dalje od 11. mesta (+0.855), pa mu je unutrašnja strana šestog reda startna pozicija i za subotu i za nedelju.

Domaćin na Zahsenringu, lokalni pilot Stiv Kirš dovezao je svoj “sivik” do šeste pozicije (+0.585). Sedmo Q2 vreme zabeležio je Majk Halder u “seatu” (+0.653), inače drugi u generalnom plasmanu. Odmah iza njega klasifikovan je Finac Anti Buri, drugi po rangu vozač “audija” (+0.692).

Foto: Gruppe C Photography

Deseto mesto osvojio je Kris Rihard u Targetovoj “hondi” (+0.849), kome taj rezultat donosi i pol-poziciju na inverznom startnom rasporedu nedeljnog sprinta na Zahsenringu. Između Riharda i Fajlsa, timskih kolega u automobilima različitih marki, vremenska razlika iznosila je svega 6 hiljaditih delova sekunde. To je razlika koja je zapravo odlučila o startu s prvog i jedanaestog mesta u drugoj trci.

Jedanaest od dvanaest učesnika Q2 runde stalo je u isti sekund s najbržim na sesiji.

Treći u generalnom, Holanđanin Nils Langefeld izvezao je kvalifikacije za zaborav i otpao još u Q1 fazi. On je s “audijem” postigao tek 9. vreme grupe B, izvezavši krug tri četvrtine sekunde sporiji od Engstlerovog. Obe trke vikenda on će započeti kao osamnaesti.

“Moja prva pol pozicija, zbog nje sam megasrećan, ali već i malo nervozan”, kazao je Engstler. “Ali, to ćemo već dovesti u red. Tek mi je sedamnaest godina, a ovde se takmičim sa najboljim TCR vozačima na svetu. Dao sam sve od sebe, želeo sam da svojoj ekipi donesem uspeh, da im pokažem da možemo da se umešamo u borbu za vrh. Imamo sjajnu trupu, puno se zabavljamo, ali smo uvek maksimalno profesionalni i to je ključ uspeha.”

Idalno pozicioniran za nedeljni sprint, Rihard je rekao: “Staza mi se odmah dopala, ja sam prvi put ovde. Veoma sam zadovoljan. Moje Q1 vreme bilo je taman dovoljno da uđem u Q2, a naravno da sam još srećniji zbog toga što mi je pošla za rukom pol-pozicija. Videćemo šta je dalje moguće. U subotu je cilj ulazak u prvih pet, a u nedelju bih definitivno hteo na podijum.”

Prvi sprint na Zahsenringu vozi se u subotu i počinje tačno u podne, a može se gledati posredstvom strima na platformama: www.SPORT1.de, www.adac.de/motorsport i www.youtube.com/adac.