M1RA možda neće u WTCR: Troškovi su udvostručeni u odnosu na TCR Internacionalnu, u teškoj smo situaciji!

Posle ujedinjenja Svetskog šampionata turing automobila i TCR Internacionalne serije, glavna tema u krugovima ljubitelja turing trka jesu pretpostavke ko će se pojaviti na startu prve WTCR sezone.

Posle velikog uspeha ekipe M1RA u njihovoj prvoj TCR sezoni gde im je vozačka titula izmakla zamalo, ali su timsku osvojili, većina smatra da će za njih i te kako biti mesta i u budućem Svetskom turing kupu.

Mađarske kolege pokušale su da saznaju kakvo je raspoloženje u taboru ekipe Norberta Mihelisa i uradile su kratak razgovor sa rukovodiocem i suosnivačem tima Davidom Barijem.

Kakvo je tvoje lično mišljenje o ujedinjenju dve serije i novim pravilima? Misliš li da timovi i vozači imaju dovoljno vremena da se prilagode promenama i da nađu način da u WTCR-u učestvuju?

– U TCR padoku smo pričali o mogućem ujedinjenju, a i Marčelo Loti nam je davao određene informacije. Te priče su obično bile u kondicionalu, a ne zasnovane na preciznim informacijama, više kao “šta bi bilo kad bi bilo”. Naravno, dok ugovor između FIA, Eurosporta i Lotija nije potpisan, ništa nismo smatrali rešenim.

Možda je najveće iznenađenje prelazak na format od tri trke za vikend. Ne znam otkud to i ko je to tražio. Zapravo je zadatak promotera da o tome odlučuje, jer oni imaju sve informacije da bi znali šta je najbolje za šampionat. Da je neko nas pitao, mi ne bismo rekli da nam odgovara nešto što je skuplje u odnosu na TCR internacionalnu seriju.

Kako vidiš vaše mogućnosti za sledeću godinu? Ima li izgleda da ćete nastaviti u WTCR?

– Nestao je šampionat u kom smo se trkali i osvojili timsku titulu. Meni je najvažnije da budemo u mogućnosti da nastavim da radim sa istim ljudima u timu i sledeće sezone. Neverovatan je i veoma dobar osećaj kada znate da ljudi mogu da naprave ovakvu ekipu koja može da se bori za zajednički cilj. Uživamo u svemu što smo uradili i ponosan sam što pripadam M1RA rejsingu. Moj zadatak je da održim ovaj stav i sastav ekipe.

U TCR kategoriji postoje i uvek će postojati regionalne ili nacionalne serije, gde možemo uspešno da se trkamo sa znanjem i iskustvom koje smo ove sezone stekli. Postoje i druge kategorije, a mogli bismo da pronađemo i izazove van auto-sporta. Kad bismo imali budžet, ovaj tim bi mogao da napravi vozilo za vožnju po površini Meseca!

Očigledno, mi želimo da budemo među najboljima, da postižemo najbolje rezultate. Posle tako neverovatne sezone koje smo imali, teško je ne juriti za novim, nemogućim snovima, ali stvari moramo posmatramo razumno. I zato moram da kažem da smo u veoma teškoj situaciji. Međutim, čak i u ovom periodu najvažnije je da znamo da smo učinili sve što smo mogli da bismo ostvarili naš cilj. Nećemo nikog da krivimo ako ne odemo u WTCR 2018.

Kakvo je tvoje mišljenje o tri trke za vikend i novom bodovnom sistemu? Kako to utiče na budžet ekipe?

– Bodovni sistem je takav kakav je i svima je isti. Naš zadatak je da ga maksimalno iskoristimo i to je sve što o njemu mislim. Sa druge strane, trkačka distanca za jedan vikend je mnogo osetljivije pitanje, jer to poskupljuje trkanje. Program će biti obimniji i zgusnutiji, a vreme između sesija značajno kraće. To znači da vam je potreban i veći tim da bi se radilo efikasno. Zbog svega toga, dužine distance, logističkih troškova i startnine, nismo daleko od istine ako računamo da je WTCR cena dvostruko veća od cene TCR internacionalne serije.