Magnus ispred Bertona, Audiju 1-2 na prvom treningu na Aragonu

Vikend Svetskog kupa turing automobila na Motorland Aragonu otvoren je 45-minutnim treningom na kom je najbrži krug izvezao Žil Magnus.

Belgijanac je za volanom Komtuju “audija” zabeležio 2:06.578 posle otprilike pola sata sesije, da bi docnije od tog vremena otkinuo još pola sekunde i ostao na vrhu sa upisanih 2:06.045.

Dvostruko vođstvo Audiju je obezbedio Magnusov timski kolega Natanael Berton, koji se na drugu poziciju popeo u finalnim trenucima treninga, ali kasneći 0.282 sekunde za sestrinskim automobilom.

Treće mesto pripalo je Santjagu Urutiji, kao najbolje rangiranom pilotu Lynk&Co Cijan rejsinga (+0.359), dalje tri desetinke sporiji bio je Ivan Miler.

Petoplasirani Gabrijele Tarkvini bio je najuspešniji Hjundai pilot (+0.696). Tarkvini je prvi probio granicu od 2 minuta i 7 sekundi za krug i dugo je držao provizorno vođstvo.

Iza njega su se poređala još dva Cijanova pulena, WTCR lider Jan Erlaher (+0.710) i Ted Bjerk (+0.792).

Žan-Karl Verne je iz “alfe” izvukao osmo vreme (+0.957), Nestor Đirolami je završio kao deveti i najuspešniji vozač Honde (+1.096), a vrlo dobro deseto mesto zauzeo je Orelijen Komt u “renou megan” Vuković motorsporta (+1.245).

Pretendent na titulu Esteban Gerijeri bio je jedanaesti, a Mikel Askona, uprkos visokim očekivanjima, s “kuprom” ovog jutra nije mogao bolje od pozicije 12.

WTCR debitant Džoš Fajls rangiran je kao četrnaesti, ispred šampiona serije Norberta Mihelisa.

Timske kolege Tijago Monteiro i Atila Taši završili su na mestima 17. i 19, između njih se smestio Tom Koronel. Holanđanin je svoju vožnju završio trinaest minuta pre isteka predviđenog vremena zbog kvara poluosovine. Zbog toga je njegov “audi” ostao zaustavljen na stazi, a direktor trke je nakratko prekinuo sesiju crvenom zastavom.

Vajldkard WTCR debi Nikole Barta ozbiljno je hendikepirao neki problem na “audiju”, pa su sinu vlasnika Komtuju rejsinga upisana samo dva pređena kruga, ali ne i vreme.

Prvi trening na Aragonu vožen je po sunčanom vremenu, staza je na početku bila klizava i mestimično prašnjava, a kako dan bude odmicao vremena krugova bi trebalo da postaju još bolja.

Drugi trening trajaće pola sata, a počeće u 10:35.