Mekloflin: Bilo mi je suđeno da 2017. izgubim titulu kako bih je ove godine osvojio

Skot Mekloflin, novi šampion australijskih Superautomobila otkrio je kako mu je bolan poraz na finalnoj rundi 2017. u Njukaslu pomogao da se ove godine u takmičenje vrati zreliji, psihološki jači i popne se na tron na istom mestu gde je 12 meseci ranije ostao praznih šaka.

Prošlog vikenda, pilotu “forda” DJR tima Penske za prvi naslov u Superautomobilima bilo je dovoljno drugo mesto u poslednjoj, 32. trci šampionata.

Novozelanđanin je titulu osvojio ispred zemljaka Šejna van Gisbergena u Red bul “holdenu”, koga je saplela i vremenska kazna izrečena zbog greške u proceduri u boksu tokom subotnjeg nastupa.

Kazna od uticaja na rasplet sezone podsetila je na finale iz 2017, ali su tada na tapetu bile Mekloflinove kritične greške, počinjene u situaciji u kojoj mu je bilo dovoljno da završi jedanaesti i postane šampion.

Skot je vodio dok nije prekoračio brzinu u boksu, a kazneni prolazak kroz pitlejn bacio ga je na 23. poziciju. Do polovine trke, probio se do 12. mesta, da bi zatim okrenuo 11-plasirani auto Simone de Silvestro. Petnaest sekundi vremenske kazne spustilo je Mekloflina na 16. mesto, odakle je opet dospeo do jedanaestog. Dva kruga pred kraj, pogrešio je u krivini 1, što je otvorilo prostor Krejgu Laundsu. Sve ove drame upropastile su Penskeovog vozača i šampionat su servirale Red bulovom Džejmiju Vinkapu.

Novi prvak odlično pamti koliko ga je opisani prošlogodišnji poraz uzdrmao, ali je iz njega izvukao značajne pouke i uzvratio je udarac. Tokom 2018. bio je primer za stalnost u rezultatima: osvojio je 13 pol-pozicija i samo je jednu od 30 voženih trka završio izvan prvih 10.

Na finalu u Njukaslu 2018, Mekloflin je bio toliko hladnokrvan da je u nedeljnoj trci prepustio pobedu, ne želeći da eventualnim duelom ugrožava svoje šampionske perspektive.

“Na neki način, skoro da je bilo suđeno da ne osvojim prošlogodišnji šampionat”, rekao je on. “Možda mi je prilika koju nisam iskoristio zapravo bila potrebna da naučim lekciju. Osećam da sam ove godine bio najkonstantniji u celoj svojoj karijeri i to se na kraju isplatilo.”

Posle razornog poraza iz 2017, Mekloflin je potražio pomoć sportskog psihologa. U stalnim razgovorima tokom sezone, pa čak i tokom finalnog vikenda u Njukaslu, on je pronašao način da se usredsredi na korake koji mu neposredno predstoje, umesto da mu pažnju stalno odvlači veliki, glavni cilj.

“To je bila moja tajna cele godine i nikom nisam pričao o tome. Nešto je o svemu znala moja porodica, ali nisam kazao nikome iz tima. Nisam želeo da iko pomisli da gubim razum.”

“Radio sam na tome kako da ostanem fokusiran, jer sam se ponekad mučio. Na primer, u poslednjih nekoliko krugova trke u kojoj vodim, počinjao bih da “lutam” i utvrdili smo da je to problem koji me je pratio tokom karijere. Osećao sam da to moram da dovedem u red.”

“Među ljudima koji se penju na Everest, propadaju oni koji stalno gledaju ka vrhu. Oni ne paze na svoje korake, sapletu se i padnu. Do vrha stižu oni koji su neprekidno fokusirani na jedan cilj, na svaki svoj korak i koji se ka vrhu penju bezbedno. To je moto koji smo primenili u Njukaslu 2018: pazi na svaki svoj korak i dobre stvari će doći.”

Mekloflin je istakao koliko poštuje Van Gisbergena, svog zemljaka, ovogodišnjeg rivala i šampiona Superautomobila 2016. Na taj stav nikakvog uticaja nema njihovo žestoko i napeto suparništvo u završnici dvoboja za krunu 2018.

“Bitke s njim su svakako intenzivne. Ljudi mogu da kažu šta god žele, ali između mene i Šejna postoji ogromno poštovanje. Mislim da je između nas napeto na stazi, tamo se borimo žestoko, ali fer i tako nastavljamo.”

“Razume se, tu i tamo ćemo pošizeti jedan na drugog, ali mislim da je borba s njim ove godine bila neverovatna. Mi smo 500 poena ispred trećeplasiranog, to samo pokazuje koliko smo obojica bili konstantni.”

“Zato, kapa dole i mnogim momcima iz Šejnovog Red bul Holden tima, jer su i mene i moju ekipu do kraja primoravali na najveći trud”, poručio je Skot Mekloflin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two − 2 =