Mekloflin još jednom pobedom stavio tačku na Melburn 400

Jedini nedeljni sprint drugog takmičarskog vikenda Australijskog šampionata superautomobila završen je pobedom aktuelnog šampiona serije, Skota Mekloflina.

Pol-poziciju za finalnu vožnju druge runde prvenstva imao je Čez Mostert u Tikford “mustangu”, ali je Mekloflin u sestrinskom DJR Penske automobilu bolje startovao s drugog mesta i poveo kolonu na Albert parku.

Mostert je nakratko izgubio i drugu poziciju od Džejmija Vinkapa u Red bul Holden “komodoru”, ali se na nju vratio početkom trećeg kruga.

Tako je dobijen i finalni poredak prve trojice; Mostert je držao priključak sa liderom, ali nije uspevao da ga ozbiljno ugrozi. Redosled nije poremetila ni neutralizacija izvedena intervencijom sigurnosnog vozila. Kako je trka morala da se uklopi u program Velike nagrade Australije, nije izvezena planirana distanca od 13 krugova, već je karirana zastava pokazana na kraju 11. kruga.

Mekloflin je kroz cilj prošao 8 desetinki ispred Mosterta, a 3,8 sekundi kasnio je Vinkap, jedini pilot “holdena” koji se danas popeo na podijum.

Još dva “forda” kompletirala su poredak prvih 5: Kameron Voters klasifikovan je kao četvrti, a Vil Dejvison kao peti. Šesto mesto pripalo je Marku Vinterbotomu, šampionu serije iz 2015.

Očajan vikend Šejna van Gisbergena nastavljen je i u četvrtoj trci. Trkač Red bul Holdena imao je problem s kočnicama, zbog čega se sudario sa “mustangom” Fabijana Kultarda. Zato je kažnjen dodatkom 15 sekundi na ukupno izvezeno vreme i klasifikovan je kao 22. Van Gisbergenu je u prvoj vožnji na Albert parku otkazao motor, dok mu je u trci 3 otpao točak.

Posle Adelejda i Melburna, “Ford mustang” ima impresivan, stopostotni bilans od šest osvojenih trka u 2019.

“Dobar dan, i svakako bolji od jučerašnjeg”, komentarisao je Mekloflin. “Sve je rešio startni duel s Mostertom, a meni je pošlo za rukom da startujem dobro. Moj auto je bio brz, a morao sam da forsiram, pogotovu posle restarta iza sigurnosnog vozila. Bitka je bila dobra i radujem se ostatku godine. Znao sam šta treba da učinim i to sam i uspeo da izvedem, što donosi veliko zadovoljstvo. Imali smo najbrže automobile celog vikenda.”

Mekloflin je osvojio tri od četiri trke u Melburnu, a pet od šest voženih u dosadašnjem toku sezone. Novozelanđanin u generalnom plasmanu vodi sa 31 bodom više od Vinkapa. Treći je Mostert, koji za liderom zaostaje 63 poena.

U timskom poretku vodi DJR Penske ispred Red bul Holden rejsing tima, njih razdvaja 106 poena.

Sledeća, treća runda Australijskog šampionata Superautomobila vozi se od 5. do 7. aprila na stazi Simons plejns u Tasmaniji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen + thirteen =