Mekloflin: Naskar je moj cilj i moj san

Skot Mekloflin, aktuelni prvak australijskih superautomobila, nevosmisleno je potvrdio da mu je sledeći cilj u karijeri prelazak u Sjedinjene Države, gde bi vozio Naskar.

Novozelanđanin je nedavno objavio knjigu “Put do iskupljenja”, u kojoj je otvorio dušu i otkrio svoje buduće namere.

Mekloflin smatra Naskar svojim “očiglednim ciljem”, doduše ne u neposredno predstojećem periodu, već za koju godinu. Takođe, on bi se radije oprobao u novom izazovu nego da juriša na rekord od sedam titula u Superautomobilima, koji drži Džejmi Vinkap.

Za “pogled preko Pacifika” Skot ima i razlog privatne prirode – njegova verenica je iz Njujorka.

“Često me pitaju o Americi i mojim Naskar ambicijama”, napisao je Mekloflin.

“Moja verenica je iz Amerike i to je očigledno ozbiljan faktor. Ona bi volela da se vrati i jednog dana ponovo bude sa svojom porodicom.”

“Međutim, ja zasad moram da postižem svoje ciljeve u Australiji. I znam da će plen stizati, ukoliko svoj posao budem radio dobro.”

“Imam ogromno poštovanje prema onome što je sa sedam osvojenih titula postigao Vinkap, ali nisam siguran da bih mogao da iz godine u godinu radim isto što i on.”

Za prelazak u Ameriku moraju da se ispune određeni preduslovi, koje je Mekloflin takođe otkrio.

“Ako sam uspeo da osvojim titulu, i ako bi pobeda na 1000 kilometara Bathursta stigla u narednih pet ili šest godina, razmotrio bih mogućnost da vozim nešto drugo. I ako bi iskočila prilika da pokušam nešto u Sjedinjenim Državama, odmah bih je ugrabio.”

“A Naskar je očigledan cilj. To je moj san i Rodžer Penske i ceo tim to znaju.”

Mekloflin u Australiji vozi za DJR tim Penske, a sam Rodžer Penske svestan je ambicija svog pilota. “Kapetan” smatra da Novozelanđanin zaslužuje transfer u Naskar, ali da će, kada vreme za to dođe, morati da počne od gostovanja, pa da u Naskar kup dospe preko nižerazrednih i pripremnih kategorija ove gigantske serije.

Penske takođe posmatra titulu svog pulena u Superautomobilima kao korak ka prelasku u SAD.

Mekloflinova knjiga “Put do iskupljenja” bavi se pregledom sezone Superautomobila 2018. U njoj je Kivi opisao kako je postao šampion serije na ulicama Njukasla, i to pošto mu je naslov izmakao posle katastrofalnih grešaka počinjenih na istom mestu 12 meseci ranije.

Prvenstvo Superautomobila 2019. počinje ovog vikenda trkama na ulicama Adelejda. Mekloflin je u novom “ford mustangu” bio najbrži na kvalifikacijama u petak i zauzeo je prvo mesto pred Superpol, koji se vozi u subotu.

Njegov prvi pratilac bio je Džejmi Vinkap u “holden komodoru” Red bul rejsinga Australija, sa zaostatkom od svega 5 stotinki, dok je treće vreme postigao Mekloflinov timski kolega Fabijan Kultard.