Mekloflin osvojio kraći, a Mostert duži subotnji sprint u Melburnu! Ford i dalje nepobediv

Program Melburna 400, druge runde Australijskog šampionata superautomobila, nastavljen je u subotu, trkama od 13, odnosno 25 krugova.

 Ford je ostao nepobediv, ne samo u Albert parku, već u celoj sezoni. U vožnji od 69 kilometara trijumfovao je šampion serije Skot Mekloflin u DJR Penske “mustangu”, što mu je bila četvrta uzastopna osvojena trka u 2019.

Na listi slavljenika potom se pojavilo još jedno ime: duži subotnji sprint od 133 kilometra pripao je Čezu Mostertu u “fordu” Tikford rejsinga.

Mekloflin je bez problema osvojio prvu današnju, a drugu trku takmičarskog vikenda. On je posle starta s pol-pozicije lako odmakao pratiocima iz Tikforda, Mostertu i Kamu Votersu, ostavivši ih 2,5, odnosno 6,4 sekunde za sobom u prolasku kraj karirane zastave.

Mostert je bio prinuđen da se više potrudi za svoje drugo mesto. Na startu je izgubio dve pozicije, pa je morao da savlada Džejmija Vinkapa u Red bul “holden komodoru”, a zatim i timskog kolegu Votersa.


Četvrtoplasirani Vinkap jedini je predstavnik Holdena među prvih šest, a na cilju su ga sledila još dva “mustanga”, u kojima su bili Fabijan Kultard iz DJR tima Penske i Vil Dejvison iz Tikforda.

Poredak prvih 10 kompletirala su četiri “holdena”, njih su do cilja dovezli Dejvid Rejnolds, Tim Slejd, Džejms Kortni i Šejn van Gisbergen.

Posle četvrtog trijumfa u nizu, Mekloflin je imao maksimalnih 450 poena, ali mu se nije dalo da taj saldo uveća u trećoj trci vikenda. As sa Novog Zelanda imao je pol-poziciju i za tu vožnju, ali je njegova dominantna serija prekinuta u krugu za zagrevanje, u kom ga je otpozadi udario Voters, koji je trebalo da startuje drugi.

I DJR Penske i Tikford “mustang” bili su eliminisani: Mekloflin je ostao bez zadnjeg desnog točka, a Votersov je oštećen napred levo.

Tako je još pre gašenja semafora “počišćen” ceo prvi startni red, što je bio neočekivani poklon za vozače BJR “holdena” Tima Slejda i Nika Perkata. Obojicu je, međutim, već u prvom od 25 krugova prestigao Vinkap i poveo trku, dok se Mostert dao u poteru za trećeplasiranim Slejdom.

Mostert je u boks otišao krug pre Vinkapa i tri kruga pre Slejda. Posle pit-stopova, Vinkap je vodio, ali ga je Mostert obišao u 14. krugu i preuzeo čelo poretka. Slejd je pao na treće mesto i, iako na svežijim gumama, nije uspeo da se vrati na poziciju koja bi ga izvela na drugi stepenik pobedničkog postolja. U tome mu nije pomogla ni kasna intervencija sigurnosnog vozila, koje je pozvano u akciju jer je 5 krugova pre karirane zastave s “holdena” Šejna van Gisbergena otpao točak.

Mostert je upisao prvi ovogodišnji trijumf, Vinkap je drugi put u 2019. osvojio drugo mesto, a Slejdu je treća pozicija obezbedila i prvi podijum u sezoni.

U prvih pet završili su i Rejnolds u Erebus “holdenu” i Kultard u jedinom preostalom DJR Penske “fordu”.

Mekloflin je prokomentarisao ceo subotnji takmičarski dan: “Izvanredno je, osvojio sam jubilarnu hiljaditu turing trku u Australiji. Volim dobre statistike i taj podatak je baš kul. Popodnevni udes je istinska šteta, ali i trkači su ljudi, a ljudi greše. Jako mi je žao zbog moje ekipe jer imaju oštećen auto koji noćas moraju da poprave. Glavu gore, imamo sutra još jednu priliku i pokušaćemo da ugrabimo još jednu pobedu.”

Mostert je priznao da mu je maler dvojice suparnika pomogao na putu do pobede u trci 3 u Albert parku: “Neverovatno. Imao sam sedmu startnu poziciju i prilično jaku konkurenciju. Međutim, mnogo mi je pomoglo to što sam zapravo startovao sa dva mesta više pozicije. Nemam reči, ovo je velika stvar za tim. Prošle godine sam pobedio samo jednom, fantastično je što je prva pobeda u 2019. stigla ovako rano. Sutra ćemo dati sve od sebe i videćemo kako ćemo proći, a posle ove runde moramo da poradimo na kvalifikacionom setapu.”

Posle pet trka, u Australijskom šampionatu superautomobila vodi Mekloflin sa 450 poena, Vinkap je drugi sa 426, a Mostert treći sa 391 poenom. U timskom poretku prvi je DJR Penske, slede Red bul Holden rejsing tim i Tikford rejsing.

Četvrti sprint runde Melburn 400 u Albert parku na programu je u nedelju, trajaće 13 krugova, a sa u petak izborene pol-pozicije krenuće Mostert.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 + 2 =