Mekloflin prvi u petostrukoj pobedi “forda” u trci 1 na Albert parku

Skot Mekloflin nastavio je pobednički niz osvojivši prvu od četiri trke Australijskog šampionata superautomobila u Albert parku.

Novozelanđanin je u sprint od 25 krugova krenuo s pol-pozicije, a na cilju je predvodio petostruku pobedu “ford mustanga”.

Sedam desetinki za Mekloflinom zaostajao je njegov DJR Penske timski kolega i zemljak Fabijan Kultard, dok su mesta od trećeg do petog popunili Tikfordovi trkači Kameron Voters, Vil Dejvison i Čez Mostert.

Redosled prve četvorice u prolasku kraj karirane zastave identičan je onom na startnoj rešetki, dok je Mostert izveo podvig. On je napredovao čak 17 mesta u odnosu na svoju početnu poziciju, i to ne zahvaljujući nekoj strateškoj magiji, već kroz direktne duele na stazi.

Najbolje plasirani “holden komodor” našao se na šestom mestu, zaslugom Tima Slejda, iza kog su se poređala još dva vozača “holdena”, Džejms Kortni i Džejmi Vinkap. Petnaestoplasirani Andre Hajmgartner bio je najuspešniji trkač “nisan altime” Keli rejsinga.

U trci se vodeća trojka u poretku Mekloflin-Kultard-Voters brzo odvojila od pratilaca. As Red bul Holden rejsinga Šejn van Gisbergen držao je četvrto mesto, ali je izgubio pet sekundi samo u prva tri kruga i vodeći su mu postojano odmicali.

Van Gisbergen je izveo kasniji odlazak u boks i sa novim gumama uspeo je da napadne Votersovo treće mesto, ali ga je iznenađujući kvar motora na inače pouzdanom “komodoru” prinudio na odustajanje tri kruga pre kraja.

Posle trijumfa na prvom sprintu u Melburnu, Mekloflin je osvajač svih ove sezone voženih trka Superautomobila i ima maksimalnih 400 poena. Na tabeli ga slede Vinkap sa 294 i Dejvison sa 290 bodova.

DJR Penske je lider u timskom poretku ispred Tikford rejsinga i Red bul Holden rejsing tima.

Na programu Melburna 400 ostala su još tri sprinta: u subotu se voze trke od 13 (69 km) i od 25 krugova (133 km), a u nedelju poslednja, četvrta trka vikenda od 13 krugova (69 km).

Duži sprintovi ovog vikenda pobedniku donose 100, a kraći 50 bodova.

Mekloflin je u četvrtak već obezbedio pol-poziciju za trku 2, a u kvalifikacijama voženim ranije danas izborio je i idealno startno mesto za trku 3. Njegov niz pol-pozicija u Melburnu prekinuo je Mostert, čiji će “ford” s pol-pozicije krenuti u jedinu nedeljnu trku.