Meklohlin bolje startovao i osvojio prvu trku Darvin supersprinta

Skot Meklohlin je osvojio prvu od tri trke Darvin supersprinta na stazi Hiden veli i zabeležio 49. pobedu karijere u Australijskom šampionatu superautomobila.

Karavan takmičenja ostao je na stazi Hiden veli u Darvinu i tokom drugog uzastopnog vikenda. Za razliku od prošle, ova runda šampionata zove se Darvin supersprint. Kao i pre nedelju dana, ona podrazumeva tri trke od po 38 krugova.

Pol-poziciju za prvi sprint osvojio je Džejmi Vinkap u Red bul “holden komodoru”, samo 6 stotih brži od Meklohlina u DJR Penske “fordu”. Treće vreme imao je Džejms Kortni u Tikford “mustangu”, što mu je najbolji kvalifikacioni rezultat godine. Iza njega su se na startu poređale Tikford kolege Kam Voters i Li Holdvsort.

Danas nije bilo glavobolje s gumama jer je organizator za Darvin supersprint svima distribuirao samo meke pneumatike.

Meklohlinova druga startna pozicija se ispostavila kao prednost jer je putanja na toj strani piste bila čistija, a prianjanje jače. To je dvostruki uzastopni i aktuelni šampion iskoristio, bolje je startovao od Vinkapa i poveo kolonu pre prve krivine.

Meklohlin je u boks otišao u osmom krugu i montirao dve gume na zadnju osovinu. Vinkap je pneumatike zamenio jedan krug kasnije i koloni se priključio iza Meklohlina, pa su prva i druga pozicija od tog trenutka efektivno dobile i svoje konačne vlasnike. Dvostrukog i sedmostrukog šampiona na cilju su razdvajale 2,4 sekunde.

“Start trke je bio ključan – uspeo sam da se smestim ispred Džejmija i povedem, a onda sam mogao da vozim svoju trku. Momci su izveli neverovatan pitstop i ponosim se njima. Auto je bio moćan tokom cele trke i bilo mi je drago da vidim da može da drži isti tempo iz kruga u krug. Bio je ovo dobar početak vikenda”, kazao je Meklohlin.

I Vinkap se složio da su prvi metri presudili: “Kao što je Skoti rekao, sve je rešeno na startu. On je malo bolje krenuo na čistoj spoljnoj strani. Razlika je bila u dužini automobila. Pokušao sam da ga zatvorim, ali je bio već dovoljno napred da kontroliše stvari u prvoj krivini. Mi danas nažalost nismo imali pravi tempo. “Ford” #17 je bio malo brži i zasluženo je pobedio. Pokušaćemo da ustanovimo gde smo danas bili slabi.”

As Red bul Holdena požalio se da ga je iznenadilo gašenje semafora i da je znak za start dat prerano: “Ja uvek startujem isto, krećem se i stanem pre nego što se crvena svetla ugase. Moraću da popričam s direktorom trke, prerano su pustili trku, svetla su pogasili prebrzo. Mnogi ljudi su loše startovali jer su se crvena svetla prebrzo ugasila.”

U duelu timskih kolega, Voters je savladao Kortnija i osvojio treće mesto u današnjoj trci. Dvoboj je rešen u vreme pitstopova: Voters je je obaveznu zamenu guma obavio krug posle Kortnija i na stazi se našao dovoljno brzo da posle kratkotrajne paralelne vožnje iskoristi prednost unutrašnje putanje na prvoj krivini. Vozaču Monster enerdži “mustanga” je to dvanaesti podijum u Superautomobilima, drugi u sezoni 2020, a prvi na stazi Hiden veli u Darvinu.

“Razume se da je sjajno što sam ponovo na podijumu”, kazao je Voters. “Osećam da smo imali brz auto tokom celog ovog čudnog perioda, ali nam ništa nije polazilo za rukom. Sada su se zvezde konačno poklopile. Momci su izveli mega pitstop, što je bilo ključno za izlazak na podijum i ne mogu dovoljno da im se zahvalim. Bilo mi je zabavno da se trkam s Kortnijem, bili smo prilično izjednačeni na startu i u prvim krugovima. Znali smo ko kakvu strategiju ima i da će napred završiti onaj ko god uradi bolji posao. Auto ima prilično dobar tempo, ne kao Meklohlinov i Vinkapov, ali radimo na tome.”

Ni Voters ni Meklohlin nisu imali primedbi na startnu proceduru. DJR Penske pilot je rekao da je očekivao brzo gašenje svetala jer je ta operacija predugo trajala prošlog vikenda, a Voters je imao kratak komentar: “Ja startujem kada se svetla ugase i meni je sve bilo u redu.”

Peti je završio Nik Perkat, šesti Anton de Paskvale. Ovi vozači “holdena” odlučili su se za kasne pitstopove, Perkat u 18, a De Paskvale u 22. krugu. Sedmoplasirani Li Holdsvort je dovezao i treći Tikford “mustang” u top 10 zonu.

Šejn van Gisbergen je klasifikovan kao osmi, i to zahvaljujući strategiji. Zamenu sve četiri gume obavio je u 24. krugu, pa je u završnici mogao da napada i obilazi protivnike, Čaza Mosterta u WAU “holdenu” i Fabijana Kultarda u drugom DJR Penske “mustangu”. Potonja dvojica kompletirala su poredak prvih deset.

U generalnom plasmanu Meklohlin je povećao prednost nad Vinkapom za još osam bodova i sada je između njih dvojice odnos u poenima 1124:1015. Na trećem mestu je Mostert, koji je uknjižio 870 bodova, slede Voters (819) i Van Gisbergen (813).

Program Darvin supersprinta u nedelju podrazumeva još dve ture kvalifikacija i dve trke od po 38 krugova. Uoči nedeljnih zbivanja biće zamenjen V8 motor na Van Gisbergenovom “komodoru” jer auto nema dovoljno snage.