Meklohlin danas testira Indikar formulu i na ovalu!

Foto: Chris Grayten (Getty Images)

Nastavlja se američka avantura Skota Meklohlina, dvostrukog i aktuelnog šampiona Australijskih superautomobila.

Pošto je u sredu zablistao vozeći Penskeovu Indikar formulu na treningu u Ostinu, postigavši treće vreme među 27 učesnika sesije, ekipa ga šalje na debitantsku probu na ovalnoj pisti.

Taj test održava se u petak na 1,5 milju dugačkom Teksas motor spidveju u Fort Vortu i služi za upoznavanje rukija sa specifičnostima vožnje na ovalima.

Prelazak sa klasičnih staza na ovalne generalno predstavlja najveću poteškoću svim pridošlicama u svet američkih formula trka. U slučaju 26-godišnjeg asa s Novog Zelanda, izazov je još i veći, jer kao pilot specijalizovan za turing takmičenja na ovalu nikada nije vozio.

U Timu Penske, čiji “ford mustang” Meklohlin vozi u domicilnoj seriji u Australiji, živo se komentariše njegovo izdanje iz Ostina. Tamo je za najbržim zaostajao svega pola sekunde, što kao informacija dobija na značaju kada se ima na umu da je staza COTA jedna od najdužih na Indikar kalendaru i da je za krug potrebno preko jednog minuta i 46 sekundi. To se u timu Penske tumači kao dobar znak uoči Skotovog majskog Indikar trkačkog debija na Velikoj nagradi Indijanapolisa.

Ekipa slavnog “kapetana” Rodžera Penskea nije skrivala da je mladog Kivija poslala na januarski test na Sebringu sa ciljem da utvrdi da li u njemu ima potencijala za eventualni kasniji takmičarski start u Indikaru.

U tom smislu, nema analogije sa onim što će Skot u kokpitu #2 “dalara ševroleta” izvesti na ovalu u Teksasu. Prilika je bila isuviše dobra da bi bila propuštena, a mogući ovalni trkački nastup nije visoko na listi prioriteta, pa ne treba pridavati preveliki značaj onome šta se na spidveju bude događalo.

Čak i da postoji izražena namera da Meklohlin bude bačen u vatru ovalnog trkanja, to sprečavaju njegove obaveze u domicilnim Superautomobilima. Runde u Pertu, Vintonu, Taunsvilu i Darvinu poklapaju se s kvalifikacijama za Indi 500 i trkama u Teksasu, Ričmondu i Ajovi. Od svih ovalnih trka na Indikar kalendaru samo bi se ona na Gejtveju u Ilinoisu dala uklopiti u australijske dužnosti.

O tome je detaljnije govorio Ron Ruzevski, jedan od upravnika Penske tima: “Planovi (o trkanju na ovalima) ne postoje. Skot ne može da se trka na Teksas spidveju, postoji preklapanje obaveza. Ali, kako smo već ovde u Teksasu i on je tu s nama, daćemo mu da izveze koji krug. Očekivao bih da je u Ostinu, na stazi COTA više u svom elementu nego što će biti na Teksas spidveju. Međutim, da, u Ostinu je zaista bio vrlo dobar.”

Meklohlin ne samo da namerava da ove sezone brani australijske titule, koje je s DJR Penske “fordovima” osvajao 2018. i 2019, već bi se u Superautomobilima trkao i 2021. Ipak, nadmašivši u Ostinu dvojicu Penskeovih stalnih Indikar pilota i šampiona, Džozefa Njugardena i Simona Paženoa, on je značajno podigao vrednost sopstvenih akcija. Za vreme tog testa napravio je samo jednu krupniju grešku – okrenuo se na prvoj krivini staze.

Penskeovi trkački inženjeri ocenili su da je Skot talentovan vozač šampionskih kvaliteta: “On samo nije navikao na veće brzine u krivinama koje se postižu zahvaljujući jačem aeropotisku Indikar automobila. Verovatno u tom segmentu može da pronađe još vremena (kruga). Međutim, postepeno je radio da bi stigao do limita i to je dobro, njegov pristup je vrlo metodičan.”

Poučen iskustvima sa Sebringa, Novozelanđanin se najviše brinuo hoće li u Indikar formuli ovladati kočenjem na samom limitu, ali su inženjeri potvrdili da se i u tom segmentu pokazao dobro.”

Osim Indikar i Naskar programa, Penske u Americi ima i dva “akura” prototipa u IMSA šampionatu sportskih automobila.

Ruzevski kaže da to trenutno nije tema za Meklohlina: “Trenutno je Indikar trka Velika nagrada Indijanapolisa na kombinovanoj konfiguraciji staze jedino čemu smo posvećeni. Ne znam ništa o bilo čemu iznad i preko toga – Skotov apsolutni prioritet je šampionat Superautomobila. Šta će biti dalje, tek treba da se odluči. Osvojivši dve titule u Australiji, kao i trku Bathurst 1000, Skot je stekao pravo da isproba i nešto drugo. I tu šansu upravo dobija.”

Posle Teksas spidveja, za Meklohlina nije zakazan više nijedan test u Indikar bolidu, pa će u kokpit “dalara ševroleta” možda sesti tek početkom maja, kad počne prvi trening za Indijanapolis gran pri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three + ten =