Meklohlin i Kultard obezbedili 1-2 na treninzima u Darvinu

Sedmi takmičarski vikend Australijskih superautomobila vozi se na stazi Hiden veli kraj Darvina i otvoren je parom treninga.

U apsolutnoj računici, najbrže krugove izuzetno toplog petka izvezli su vozači DJR tima Penske, šampion i lider na tabeli Skot Meklohlin i njegov kolega Fabijan Kultard.

Na prvoj sesiji ovaj dvojac nije beležio zapažene rezultate, jer su uvežbavane vožnje na dužu distancun i na jedan od DJR Penske “mustanga” nisu montirani novi pneumatici.

U popodnevnim satima, pažnja je usredsređena na kvalifikacioni tempo. Konačno na novim gumama, Meklohlin je u svom poslednjem brzom krugu zaustavio štopericu na 1:06.0800.

Kultard je za timskim kolegom kasnio 0.1414 sekundi, što je u zbirnom poretku dana značilo dvostruko vođstvo za ekipu.

Treće vreme vlasništvo je Džejmija Vinkapa u “holden komodoru” tima Red bul Holden (+0.1860). Sedmostruki šampion serije kratko je zauzimao provizorno prvu poziciju, dok ga odatle nije pomerio DJR Penske tandem.

Čez Mostert je u Tikford “mustangu” diktirao tempo na prvom treningu, ali je njegovo vreme na drugoj, bržoj sesiji bio dovoljan za ukupno četvrto mesto (+0.2456).

Peti rezultat dana imao je Dejvid Rejnolds u Erebus “holdenu” (+0.2791).

Mesta u prvih deset izborili su i Li Holdsvort u “mustangu”, Anton de Paskvale i Džejms Kortni u “komodorima”, Kam Voters u Tikford “fordu” i Mark Vinterbotom u “holdenu”.

Svi pobrojani vozači obezbedili su učešće u Q2 rundi sutrašnjih kvalifikacija, što znači da će preskočiti Q1 fazu i uštedeće jedan komplet pneumatika.

“Najbrži krug dana je svakako dobar za samopouzdanje na početku vikenda, ali moramo da održimo visok nivo svakog dana da bismo ovde pobedili”, komentarisao je Meklohlin. “Ja moram da vozim vrhunski, tim mora da izvede savršene pit-stopove i strategiju, a to nikom dosad nije uspelo.”

“Nikad nije lako osvojiti trku u Superautomobilima, nije lako ni u superpolu i naše uspehe ne uzimamo zdravo za gotovo. Nastavićemo da se trudimo i nadam se da ćemo moći da nastavimo u ovako fantastičnoj formi”, kazao je Novozelanđanin, koji je u 2019. osvojio 10 od 14 trka i u generalnom plasmanu ima 244 boda više od prvog pratioca Kultarda.

Za rundu u Darvinu svi “holdeni” dobili su novi aerodinamički paket, sa suptilnim izmenama u nagibu zadnjeg krila (smanjen sa 19,5 stepeni na 18,5) i dužini splitera (minimalno produžen). Ove mere treba da povećaju aerodinamički potisak na prednjoj osovini, ali će uzrokovati njegovo smanjenje na zadnjoj.

Krug na trkalištu Hiden veli dugačak je 2,9 kilometara. Prosečna brzina iznosi 149 km/h, a maksimalna 271 km/h.

Na programu vikenda su dve trke, subotnja od 120 i nedeljna od 200 kilometara.

Prošlogodišnji pobednici u Darvinu bili su Meklohlin u prvoj trci i Rejnolds u drugoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − thirteen =