Meklohlin: Van staze je bilo mnogo politike, titulu ću proslaviti izvan toksičnog padoka Superautomobila

Novi/stari šampion Australijskih superautomobila Skot Meklohlin nije bio u stanju da svoju drugu titulu proslavi kako dolikuje, jer je još bio pod snažnim uticajem kazni koje su njemu i njegovom DJR Penske timu izrečene pre starta trke Sendaun 500.

Meklohlin i njegov enduro kopilot Aleksandr Prema bačeni su na začelje startne rešetke, jer je u jutros objavljenim rezultatima tehničkog pregleda njihovog kvalifikacionog motora s Bathursta 1000 (voženog polovinom oktobra) navedeno da parametri funkcionisanja ventila nisu odgovarali propisanim. Bez obzira na to, Novozelanđanin i Francuz dovezli su “mustang” na cilj Sendauna 500 kao deveti.

Meklohlin sada ima 550 bodova više od drugoplasiranog Red bul Holden trkača Šejna van Gisbergena, pa je pitanje šampiona rešeno rundu pre kraja.

Vlasnik dva naslova u nizu, Novozelanđanin je odlučio da se trijumfalnom raspoloženju prepusti tek na poslednjem trkačkom vikendu sezone, a istu liniju uzdržanosti sačuvao je i ceo DJR tim Penske.

Meklohlinovu kampanju 2019. pratile su glasine, kontroverze i sumnjičenja. Superiornost “mustangovih” performansi dugo je bila velika tema, pa je organizator šampionata tom automobilu tokom sezone menjao i aerodinamiku i težište, ali ga nije ukrotio.

Osporavana je i Skotova pobeda na Bathurstu: tamo je njegov timski kolega Fabijan Kultard usporio kolonu iza sigurnosnog vozila, donevši Meklohlinu taktičku prednost u odnosu na suparnike. Kultardova akcija proglašena je za namernu i nefer, pa je tim kažnjen sa 250.000 dolara (od čega je 100.000 uslovno).

Neregularnost kvalifikacionog motora s Maunt Panorame rezultirala je i dodatnim kaznama: Meklohlinu je naknadno izbrisana pol-pozicija za Bathurst 1000, isto važi i za njegov rekordni kvalfikacioni krug, a DJR tim Penske zbog svega je ostao kraći za još 30.000 dolara.

Uprkos neprijatnoj senci bačenoj na njegov celosezonski trud i konačni šampionski bilans, Meklohlin tvrdi da izrečene kazne neće umanjiti vrednost danas stečene druge uzastopne titule u Superautomobilima: “Nije me briga šta drugi misle. Ponosan san na ono što smo izveli kao tim. Po nama su prilično često udarali ove godine i nisu prestajali to da čine. Danas smo startovali poslednji i uspeli smo da završimo u prvih deset.”

“Uvek postoje mišljenja zasnovana na pogrešnim pretpostavkama i mislim da većinu ljudi nervira naša godina. A takvi su bili od starta, kada smo počeli da pobeđujemo. Svejedno, isterali smo ovo kao ekipa. Ponosan sam i na to što sam osvojio Bathurst 1000 i na osvojenu titulu.”

“Van staze je bilo mnogo politike i nažalost po sport, tako je bilo cele godine. Moraćemo da nastavimo da se trudimo i da sve to odguramo od sebe, već smo se mnogo čemu oduprli ove godine. I mislim da smo se dobro držali zajedno kao ekipa.”

Meklohlin je priznao da je njegova današnja uzdržanost posledica najnovijih kaznenih mera izrečenih njemu i njegovoj ekipi: “Držimo se rezervisano. Mislim da smo svi razočarani takvim ishodom. Takva je to stvar – morate da prihvatite odluku sudija, bilo da se s njom slažete ili ne.”

“Međutim, nipošto ne umanjujem ono što je danas izveo Red bul Holden. Mi ćemo imati vremena da proslavimo u Njukaslu i zaklinjem se da i hoćemo. Za mene je ovo izvanredno i tek će mi postati jasno koliko je veliko to što sam postigao. Veoma sam ponosan na dve uzastopne titule, kao i cela moja porodica. Proslaviću to samo sa svojim prijateljima, izvan ovog toksičnog padoka.”

Uprkos primebi o “toksičnom padoku”, Meklohlin kaže da ga svi izazovi u 2019. nisu naveli da prestane da voli Superautomobile.

“Ja volim ovu seriju. Moj hobi je postao moja profesija u kojoj zaista uživam. Ali, postoje pojedinci koji se ne slažu s onim što radimo kao tim i s onim šta predstavljamo. Mnogo smo se trudili da napravimo sjajan auto kada je Holden izašao s novom generacijom “komodora”. Njihov auto je bio senzacionalan prošle godine, ali smo mi uzvratili, osvojili smo dve titule i to je ostavilo prilično gorak ukus u njihovim ustima.”

“Ponosan sam na naše momke. Izborili smo se sa svime, a bilo je mnogo promena na našim automobilima tokom godine. Međutim, mi smo uspeli da ovladamo celom situacijom. Još imamo posla u Njukaslu, želimo da osvojimo i drugu uzastopnu timsku titulu i žestoko ćemo se truditi da to postignemo.”

DJR tim Penske ima 116 bodova više od Red bul Holden rejsinga, a runda Njukasl 500, na programu za dve nedelje, daće ekipnog šampiona Superautomobila za 2019.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + 12 =