Mercedes u novoj DTM eri: Tri tima, pet automobila

Mercedes će u prvoj DTM sezoni po GT3 pravilima predstavljati najmanje tri tima, koja bi na nemačke i evropske autodrome trebalo da izvedu pet automobila.

Trenutno su najozbiljniji kandidati za tu ulogu – i pripadajuću fabričku podršku – ekipe HTP i HRT, uz GrupuM, koja je svoj DTM debi najavila još u novembru.

Prva dva tima imaju sedišta u Nemačkoj (premda su Amerikanci od 2019. HRT vlasnici), dok se centrala GrupeM nalazi u Hong Kongu.

Kao interesent za DTM kampanju s Mercedesom pominje se i Mike motoršport (Mücke Motorsport), ali se tvrdi da se planovi gorepomenutih postava nalaze u naprednijoj fazi. Mike je izvodio DTM program s Mercedesom 2015. i 2016. godine, a prošle sezone je bio klijent Audija u ADAC GT Masters seriji.

Kako tvrdi Motorsport.com, HTP i HRT su blizu dogovora da s “mercedesima-AMG GT3” startuju u novoj DTM epohi. Iz Mercedes-AMG motorsporta potvrđeno je da se s njima o tome razgovaralo, ali je podvučeno da nikakav dogovor još nije postignut.

Takođe je objašnjeno da će se na startnoj rešetki 2021. najverovatnije naći “četiri do pet” automobila “AMG GT3” koje bi prijavljivale tri ekipe. To bi ujedno bio i povratak imena Mercedes u DTM posle dvogodišnjeg odsustva u periodu Klase 1, s tim što je sadašnja operativa u načelu klijentska i privatna.

Kako se doznaje, HTP i HRT nameravaju da prijave po dva “mercedesa”, a GrupaM od početka najavljuje nastup s jednim.

Sve tri pobrojane ekipe trkale su se u svojstvu takozvanih Mercedes-AMG ‘performantnih’ timova u značajnijim GT3 šampionatima. Takvi timovi u praksi najčešće dobijaju izvesnu finansijsku pomoć i na raspolaganje im se stavljaju vozači iz fabričkog pula.

Prema nezvaničnom stavu Mercedesa, pomoći kuće pre svega se mogu nadati prioritetni, ‘performantni” timovi, dok su ‘obični’ klijenti u tom smislu u drugom planu.

HTP je s Mercedesom osvojio Blanpan endurans 2013. i Blanpan GT seriju 2016, a krajem prošlog meseca trijumfovao je u GT3 klasi na Roleksu 24 na Dejtoni, prvoj rundi IMSA šampionata sportskih automobila 2021.

HRT je prošle godine osnovao vozač veteran Hubert Haupt, preuzevši veći deo operacija i programe ekipe Blek falkon (Black Falcon), osvajača Nirburgringa 24H s Mercedesom u 2013. i 2016.

GrupaM branila je boje Mercedesa u Interkontinental GT čelendžu 2019, služeći se uslugama kontingenta fabričkih trkača marke iz Štutgarta. Iste godine, tim je osvojio FIA GT Svetski kup u Makau, kada je “mercedes AMG GT3” vozio Italijan Rafale Marčelo.

Tvrdi se da je Mercedes tokom zime promenio stav prema podršci DTM timovima u 2021. Kuća u početku navodno nije želela da je pruži, ali se predomislila i rešila da ipak asistira u poduhvatu. To se ogleda i u skorašnjem saopštenju klijentskog AMG trkačkog odseka, u kom se DTM pominje kao jedna od aktivnosti u aktuelnom GT3 programu.

Još je nejasno koliko će svojih fabričkih vozača Mercedes uspeti da smesti u DTM, s obzirom na njihove dužnosti u drugim takmičenjima.

Na spisku trkača koje marka ima pod ugovorom nalaze se ponovo regrutovani Danijel Hunkadelja (vozio DTM za Mercedes od 2013-16 i 2018) i bivši vozač Bentlija Žil Gunon.

Status fabričkih vozača više nemaju Holanđanin Jelmer Burman i Britanac Adam Hristodulu, ali se očekuje da će obojica nastaviti da voze GT3 “mercedese” u aranžmanima drugačijim od dosadašnjih.