Met Nil: Isprobavamo TCR tehniku jer ne znamo kuda će BTCC poći posle 2021.

Slavni BTCC Tim Dajnemiks oprobao se i u TCR svetu, učešćem na 24 sata Dubaija sa “audijem RS 3 LMS”.

Direktor, vlasnik i BTCC pilot ekipe Met Nil objasnio je da je nastup na prvoj rundi 24H serije bio vežba s ciljem da se upozna i shvati TCR tehnika, jer tim ne želi da nepripremljen dočeka ono što ga u budućnosti možda čeka na turing sceni.

Dajnemiksov “audi” #138 je na 24-časovnoj trci izdržljivosti nakratko držao i vodeću pozicije u TCR klasi i TCE diviziji, ali je eliminisan posle nepunih osam sati zbog teših oštećenja izazvanih snažnim udarcem u ogradu od guma. Iz istog razloga je vozač ekipe Džejk Gidings zadržan prvo u medicinskom centru na autodromu, a potom i u bolnici u Dubaiju.

Jedan od razloga za Dajnemiksov izlet u TCR vode jeste i neizvesnost u pogledu budućih BTCC pravila. Naime, najvažnija serija na Ostrvu na putu je da usvoji hibridni pogon od 2022. godine

Nil smatra da i u TCR svetu postoji nesigurnost, ali će sadašnje interesovanje njegovog tima, kao i stečena praksa, svakako pomoći u razumevanju i ovladavanju automobilima skrojenim po standardima koje je propisao Marčelo Loti.

“Ne zna se kuda će BTCC krenuti posle 2021,” rekao je trostruki BTCC prvak za TouringCars.Net. “Ne znate ni kuda će krenuti Evropa.”

“Želeli smo da “umočimo prst u vodu”, da isprobamo TCR, da upoznamo automobile i kako reaguju, šta im se ne dopada i šta je potrebno da bi se s jednim nastupalo. Sve je to radi budućnosti.”

“Kod TCR automobila je dobro to što oni mogu da voze i voze u krug, zbog čega su sjajno oružje izbora za 24-časovne trke.”

“Kazali smo da ćemo razmotriti i druga takmičenja, kao što su TCR UK, TC trofej (prvenstvo na Ostrvu koje treba da premosti jaz između kupova i Britanskog turing šampionata – prim.) ili TCR Evropa. Sve zavisi od vozača i od toga kako se kalendari uklapaju.”

“U ovom trenutku smo veoma otvoreni, jer posle Dubaija nemamo ništa konkretno. Voleli bismo da se možda pojavimo na još nekoj od rundi 24H serije, ali jednostavno – sada smo potpuno otvoreni.”

Bez obzira na tu otvorenost prema drugim kategorijama, BTCC i sprovođenje tamošnjeg zvaničnog Honda programa nesporno ostaju primarno opredeljenje ekipe.

“Izričiti smo u jednom – te aktivnosti ne mogu da poremete naš suštinski fokus, a to je takmičenje s “hondama”, dodao je Nil. “TCR pratimo i ako možemo da ga izvedemo i sve se uklopi, onda ćemo se i njime baviti.”

Kako god bilo, Dajnemiks u garaži sada ima i “audi”, koji tek treba da vidi gde će upotrebiti u 2019.

U predstojeću BTCC sezonu ekipa će ući u nepromenjenom vozačkom sastavu Met Nil – Dan Kamiš, ali sa parom potpuno novih “hondi sivik tajp R FK8”, jer je dva prošle godine korišćena automobila prodala konkurentskom BTCC timu.