Met Nil o Rokingemu: Trkao sam se u sredini grupe i bilo je brutalno

Fabrički BTCC tim Honde, Halfords Juasa rejsing, završio je sedmi BTCC vikend bez ijednog izlaska na podijum.

Tempo “sivika tajp R” bio je sasvim solidan, ali su iz šest startova izvučena dva plasmana u top 10 – oba zaslugom Dena Kamiša – kao maksimalni dometi na Rokingemu.

Met Nil je na tu stazu došao kao osvajač posebne “dijamantske duple” trke na Snetertonu, koja je donosila dvostruke bodove. Međutim, BTCC veteran je pre kvalifikacija za sedmu rundu sezone zamenio motor, a zatim je zabeležio tek 29. vreme sesije, uz zaostatak od samo 1,035 sekundi za najbržim. Već tada je trostruki šampion mogao znati da na stazi u Hempširu neće biti jedan od heroja.

U prvoj trci Nil je morao da se bori da bi završio kao osamnaesti. U preostalim vožnjama, tempo je bio na nivou najbržih šest, ali je priroda trkanja u sredini kolone donela rezultate u vidu konačnih pozicija 14 i 15, što znači da je superstar Honde za ceo vikend uknjižio samo tri boda.

“Nema skrivanja od činjenice da nam je ovo bio težak vikend i da sreća nije bila na našoj strani”, kazao je Met Nil. “Bili smo u nevolji već posle kvalifikacija jer su razlike bile tako male da smo se našli blizu začelja kolone i s te pozicije je bilo jasno da će nam biti teško. Trkanje u sredini grupe ume da bude brutalno, pa sam pokušavao da što je bolje moguće pazim na automobil, ali sam ipak prošao sa određenim oštećenjima. Vremena krugova pokazivala su da je “sivik tajp R” ovog vikenda bio brz, završili smo kao proizvođač koji je osvojio najviše bodova u trećoj trci i to je bilo pozitivno. Međutim, idemo dalje i moramo da se usredsredimo na sledeću rundu na Nokhilu.”

S druge strane, Kamiš je u subotu bio nadomak prve BTCC pol-pozicije, a to što je nije osvojio odredilo mu je sudbinu tokom ostatka vikenda.

Na startu trke 1 okrenuo je drugoplasiranog Tordofa, pa se peto mesto na njenom cilju, uz oštećen automobil, još može smatrati dobrim rezultatom. Promenljivo vreme u drugoj trci uhvatilo je Kamiša u raskoraku: skliznuo je s piste usred borbe za desetu poziciju i na cilj je stigao tek kao 21.

Iako na tvrdim gumama, trkač iz Jorkšira je u trećem nastupu, izveo borbenu i povratničku vožnju koja mu je donela bodove za deseto mesto.

Kamiš je komenatrisao: “Svoj vikend bih dobro opisao ako bih rekao da je jedan od onih koji izgrađuju karakter. Bilo je jasno da smo u subotu imali dobar tempo. U nekom srećnijem slučaju, osvojili bismo pol-poziciju i onda bismo izbegli incident na startu prve trke, koji je bio čist maler. Kolona se sabila i dotakao sam Sema Tordofa, potpuno nenamerno, to je bilo poslednje što sam želeo. Posle toga imali smo malo oštećen automobil, ali sam uspeo da osvojim poene za peto mesto.”

“Promenljivi vremenski uslovi u trci 2 nisu nam uopšte pogodovali – našao sam se na vlažnom delu staze u borbi za poziciju i to me je skupo koštalo. Osećam da sam u trećoj trci iz automobila izvukao najviše što se moglo. Popeo sam se sa 21. na 10. mesto i to je bio dobar način da završim težak vikend u kojem nismo bili sposobni da postignemo rezultate koje smo po tempu zaslužili.”

Posle vikenda na Rokingemu, Nil je pao na peto mesto u generalnom (176 bodova), a Kamiš je jedanaesti (129). Honda je druga u proizvođačkom poretku, baš kao i Halfords Juasa rejsing u timskom, a Kamiš je zadržao vođstvo u klasifikaciji debitanata (Džek Sirs trofej).