Mičigami: Većina WTCC staza mi je nepoznata, ali ja brzo učim

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Posle prošlogodišnjeg debija u Svetskom šampionatu turing automobila na autodromu Tvin ring Motegi, Rio Mičigami dobio je šansu da odveze celu sezonu kao Hondin fabrički vozač.

Japanac ima 43 godine i zapaženu karijeru na nacionalnom nivou, ali je za njim i duža takmičarska pauza. Činjenica je da se njegovo WTCC iskustvo svodi na samo dva starta, pa ga čeka godina učenja i prilagođavanja.

Kad si potpisao ugovor za 2017, rekao si da je to kruna tvoje karijere. Šta se nadaš da ćeš postići ove sezone?
– Pobede su uvek cilj, a svi ćemo se posebno potruditi da Honda postane WTCC šampion 2017.

Osim Tvin ring Motegija, koje još WTCC staze poznaješ?
– Većina staza u kalendaru mi je nepoznata. Osim Motegija, trkao sam se u Monci u Evropskoj Le Man seriji 2014. u “dom-mugen” LMP1 automobilu i u Makauu, gde sam vozio Formulu 3 1994. Vozio sam i Nirburgring Nordšlajfe, što znači da sam vozio barem dve najteže staze.

Da li brzo učiš?
– Mislim da svaki trkač brzo uči. Osim toga, imamo sjajan simulator u JAS motorsportu, što mnogo olakšava stvar.

MAC3 će biti nešto novo za tebe. Jesi li uzbuđen ili zabrinut?
– Pošto ne poznajem staze, biće potrebno malo privikavanja. Prošle godine u Japanu nisam vozio MAC3 jer je Honda imala tri stalna vozača, Norberta Mihelisa, Tijaga Monteira i Roba Hafa. Siguran sam da ćemo izvoditi MAC3 simulacije na testovima pre početka sezone.

Vozio si “hondu” na testu u Španiji. Kako je bilo i šta si najvažnije naučio?
– Nisam se trkao još od WTCC debija na Motegiju, pa sam se fokusirao na privikavanje na “hondu sivik” i postarao sam se da se što brže upoznam s karakteristikama automobila.

Koliko su ti pomogle nove timske kolege Mihelis i Monteiro?
– Mnogo. Već posle Motegija sam mogao da kažem da su to dva momka koja sjajno rade zajedno. Oni znaju da će biti utoliko bolje za tim ako ja što pre dođem do najveće brzine. Prvi put sam vozio na Aragonu, pa me je Norbi provezao dva kruga u putničkom “siviku tajp R” kako bi mi pokazao idealnu putanju i tačke kočenja i ubrzavanja. Tijago je bio tamo jedan i po dan kako bi postavio osnovne parametre automobila za mene i mogao sam da se poslužim njegovim velikim znanjem. On je u Hondinom WTCC programu od samog početka.

Provešćeš mnogo sati u avionu ove godine. Koji su tvoji saveti za borbu protiv džet-lega, umora od dugih putovanja? Šta uvek nosiš sa sobom u ručnom prtljagu?
– Duga putovanja su deo trkanja i posle više od 20 godina u auto-sportu na to sam se navikao. Uvek sa sobom nosim laptop i telefon, kako bih bio u kontaktu sa prijateljima i porodicom, kao i sa mojim navijačina na društvenim mrežama. Svi koji me podržavaju daju mi snagu i energiju.

Photo Francois Flamand / DPPI

WTCC 2017. dolazi u Japan malo kasnije nego što je bilo ustaljeno. Imaš li neku poruku za svoje navijače koji nemaju ništa u planu za 29. oktobar?
– Dođite da me gledate. Voleo bih da vas vidim tamo. Kad sam dobio WTCC angažman, mnogi ljudi u Japanu bili su vrlo zadovoljni i slali su mi poruke podrške na društvenim mrežama. Srećan sam što sam ih primio. WTCC ide u Japan tek za devet meseci, to je puno vremena, ali ja se i zbog sebe i zbog Honde nadam da ću se dotle dobro pokazati do tada i da ćemo imati šta da slavimo kad odemo u Japan.

Bićeš zauzet WTCC programom. Imaš li još neke trkačke planove za 2017?
– Biću sasvim fokusiran na WTCC, dok upoznajem moj novi tim automobil i šampionat. Kad budem u prilici da provodim vreme u Japanu, nastaviću sa svojom ulogom glavnog instruktora u Suzuka školi trkanja. Takođe ću prisustvovati nekim trkama u Japanu kao upravnik i savetnik u Hondinoj trkačkoj porodici.

Bilo je mnogo trkača koji su vozili sa Hondinim agregatima. Koji je po tebi nabolji?
– U pravu ste, bilo ih je mnogo, i mnogo legendarnih. Za mene je Airton Sena za glavu iznad ostalih, i to mislim već dosta dugo. On je rođen sa harizmom i neverovatnom posvećenošću. Njegov način života i kontrola automobila bili su fantastični.

1 Comment

  1. Ajde, zasluzili su Japanci da imaju i svog vozaca. Svi WTCC fabricki timovi su van Evrope! Da, da, tako je. Volvo ( Kina ), Honda ( Japan ). Ovaj izgleda kao da prodaje Ramen na tezgi, u rangu je Davita Kadzaje.

Comments are closed.