Mihelis: Hvala Farfusu što me je propustio na treće mesto

Od devet mogućih podijuma na Zandvortu, Hjundai je upisao samo jedan, ali je zbirno postigao neuporedivo bolje rezultate nego na holandskoj WTCR rundi 2018.

Podijum je za južnokorejski brend upisao Norbert Mihelis, klasifikovan kao treći u trećem sprintu vikenda.

Tu je situaciju zapravo režirao tim BRC rejsing. Tokom trke, treće mesto je bez problema držao Augusto Farfus u sestrinskom “hjundaiju i30 N TCR”, ali je u poslednjem krugu po komandi prepustio poziciju kolegi koji u šampionskoj borbi ima veće šanse i koji je, na kraju krajeva, najbolje rangirani trkač Hjundaija na tabeli.

“Augusto Farfus je trebalo da izađe na podijum umesto mene, on je to zaslužio, ali timska je odluka bila da mogu da ga prestignem”, bez uvijanja je kazao Norbi, kome je “uz pomoć prijatelja” uspelo da u Holandiji osvoji 38 bodova. “Naravno, ako ste vi taj srećnik, onda koristite priliku, ali ja na kraju samo mogu da čestitam timu i da se zahvalim Augustu.”

“Vikend je bio solidan. U subotu mi je guma ispuštala i sprečila me je da osvojim bodove, jer sam morao da odustanem. Nedeljnim rezultatima sam zadovoljan, osvojili smo važne bodove za sedmo i drugo mesto.”

Dok je subota bila fijasko za sve BRC trkače, osim za Nika Katsburga, u nedeljnoj trci 3 je kompletan kvartet dospeo u zonu bodova. Takođe, u drugom sprintu su Mihelis, Farfus i Katsburg pronašli put do top 10 plasmana, a Gabrijele Tarkvini je stigao na cilj trinaesti.

I Italijan je imao svoj pozitivan trenutak u nedelju: u trci 3 je startovao četrnaesti i probio se na deveto mesto.

“Ovo baš i nije bio moj najbolji vikend u sezoni. U kvalifikacijama nisam prošao naročito dobro i to me je koštalo pozicija u startnoj rešetki. Na Zandvortu se uvek teško pretiče, ali sam vozio dosta dobre trke i na kraju sam osvojio 10 poena”, ispričao je Tarkvini.

Farfus je na Zandvortu u zbiru upisao 25 bodova, što mu je, uprkos ustupljenom podijumu, najbolji skor u WTCR karijeri. Ipak, njegov vikend je počeo naopako – izbegavajući Erlahera u prvim kvalifikacijama, Brazilac je udario u zid, što mu je poremetilo ceo subotnji takmičarski dan, a u trci je odustao.

Augusto je u nedelju izveo preokret, započet još jednim prvim ovosezonskim postignućem – ulaskom u Q3 deonicu kvalifikacija. Trke drugog dana završavao je kao šesti i četvrti.

Farfus je bodro komentarisao holandsku WTCR rundu: “Vikend je bio sjajan. U subotu smo bili malerozni i krivicom konkurenta izbačen sam u kvalifikacijama, a to mi je upropastilo i trku. U nedelju smo prikazali naznake sjajnog tempa i time sam veoma zadovoljan. Znam da je pitanje vremena kada ćemo doći na svoje i ovladati ovim šampionatom. Na pravom smo putu.”

Sa 24 boda sa Zandvorta, Katsburg nije bio najuspešniji BRC Hjundai vozač, ali mu je pripao status najuspešnijeg domaćeg takmičara na “toboganu među dinama”.

Trkač iz Amersforta je analizirao: “Holandske trke nisu bile naročito loše i osvojili smo lepe bodove. U prvoj trci je bilo teško, ali sam za drugu uspeo da se kvalifikujem u prvih deset, startovao sam i završio četvrti. U trećoj trci sam imao problema u ranoj fazi i nisam želeo da ometam Gabrijelea. Auto je bio prilično dobar i pokazao je tempo koji obećava.”

U generalnom WTCR plasmanu Mihelis je skliznuo na četvrto mesto, Tarkvini na sedmo, Katsburg je deseti, a Farfus dvanaesti.

“Nedelja nam je bila zaista moćan dan, i tokom vikenda u kojem je Lynk&Co dominirao u svakoj sesiji, možemo da budemo ponosni što smo uspeli da završimo odmah iza njih”, istakao je Gabrijele Rico, prvi čovek BRC rejsinga. “Naročito čestitam Augustu na onome što je ovog vikenda prikazao. Šteta je što mu je suparnik upropastio prve kvalifikacije, ali smo svi ubeđeni da će uskoro kući poneti pehare.”