Mihelis: Makau mi je u centru pažnje, želim da završim sezonu u velikom stilu

Photo Francois Flamand / DPPI
Sajam Nautike

Italijanski BRC rejsing ima nekoliko razloga za zadovoljstvo ishodom japanske runde Svetskog kupa turing automobila.

Ne samo što je njegov glavni adut Gabrijele Tarkvini stekao ogromnih 39 bodova prednosti uoči finalnog vikenda serije u Makauu, već se ekipa iz Keraska popela na prvo mesto u timskom WTCR poretku.

BRC rejsing posle Suzuke ima 510 bodova, osam više od konkurentskog Ivan Miler rejsinga, takođe klijenta Hjundai motorsporta.

Alzaška trupa je ozbiljno podbacila u Japanu i desili su joj se krupni kiksevi – Teda Bjerka je udarac u graničnik od guma eliminisao u trci 1, dok je Miler kapitulirao u trećoj trci, posle serije udaraca, od kojih je presudan zadao upravo BRC-ov Norbert Mihelis. Utisak je da Šveđanin prvi put u sezoni nije iskoristio sve što je “hjundai i30 N TCR” mogao da pruži.

S druge strane, Italijani su se na Suzuki bolje snašli u uslovima opterećenja južnokorejskog modela maksimalnom kompenzacionom težinom. Jednostavnije rečeno, na prohtevnoj stazi BRC “hjundaiji” funkcionisali su bolje, što možda i ne treba da čudi kad se uzme u obzir da je Tarkvini ipak “otac” tog automobila.

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Dokaz te bolje forme nisu samo Gabrijeleova pobeda, peto i osmo mesto, već i Mihelisovi rezultati. Mađar je u Japanu izašao na drugi stepenik pobedničkog postolja u drugoj vožnji, što mu je prvi podijum posle Slovakija ringa. Bodove je osvajao i u trci 3, i time dao doprinos ukupnom skoru italijanskog tima. BRC je za vikend uknjižio 67 poena (Gabrijele 50, Norbi 17), a YMR 22 (Miler 18, Bjerk 4).

Dok Tarkvini odlazi u Suzuku kao lider i favorit, Mihelis je sedmi i poslednji u grupi vozača sa teoretskom šansom da osvoji Svetski kup. Mešutim, mnogo je realnije očekivati da će Mađar u Makauu voziti imajući u prvom redu interese tima i starijeg kolege.

Norbert je 2013. osvojio WTCC trku na kraćoj verziji Suzuke, dok je pobedničko postolje na GP varijanti staze ovog puta bilo krajnji domet. U osvrtu na pretposlednju, devetu WTCR rundu, on je izvukao pozitivne zaključke: “Od rane faze vikenda bio sam zadovoljan automobilom, a zatim smo preduzeli dobre korake da ga kroz sesije fino podesimo za trke.”

“Fantastičan je osećaj kad se izađe na podijum na Suzuki. Iako su trke bile prilično žestoke, uživao sam u borbama. Ovo je i sjajan rezultat za tim, vodimo u ekipnom šampionatu samo jednu rundu pre kraja. Sad svu svoju pažnju prebacujem na Makau, jer bih voleo da završim sezonu u velikom stilu”, poručio je mađarski takmičar, koji je u Makauu pobedio 2010. za volanom “seat leona TDI”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − 16 =