Mihelis testirao novi auto: “Hjundai” se lako vozi i odmah uliva samopouzdanje

Novi fabrički pilot Hjundai motorsporta Norbert Mihelis premijerno je vozio “hjundai i30 N TCR” na testu u Barseloni.

Posle prvog susreta sa automobilom koji je izazvao mnogo pažnje pobedama u završnici TCR sezone 2017, Mađar je izjavio da mu je potencijal takmičarske sprave odmah postao jasan.

“Moj prvi utisak je bio pozitivan, jer je to auto vrlo lak za vožnju. Odmah uliva samopouzdanje, a to mnogo pomaže u pripremama. Mislim da ću imati još četiri prilike da ga vozim. Svejedno, mislim da će još jedna kompletna sesija biti dovoljna da budemo spremni za prvi vikend, jer se radi o zaista izvanrednom automobilu.”

“Nekoliko puta sam bio u sedištu Hjundai motorsporta u Nemačkoj i odande nosim izvanredne utiske. Gledao sam kako razvijaju automobile za WRC, R5 i TCR, i to sa svim svojim inženjerima.”

“Hjundai je debitovao u TCR Internacionalnoj seriji na poslednje dve trke 2017. i odmah pokazao da ima najbrži auto. Kad su mu organizatori serije odredili balans performansi, to više nije bio, ali je i dalje bio najbolji. Njegove performanse su me definitivno ubedile,” objasnio je Mihelis.

Iako se dugo pretpostavljalo da će Mađar ostati veran Hondi, tokom zime su otvoreni pregovori koji su ga konačno doveli u redove južnokorejskog proizvođača.

“Govorio sam sa tri različita proizvođača, iako mi početno nije bila namera da menjam kuću. A sve je počelo od jednog intervjua u kojem sam otkrio da još nemam ugovor sa Hondom za 2018”, objasnio je aktuelni turing viceprvak sveta.

“Od tog trenutka, počele su da mi stižu poruke na telefon i putem elektronske pošte, ali ja još nisam imao u glavi ideju da se pomeram. Međutim, u prvoj nedelji januara pojavio se jasan i konkretan predlog koji je dao nov i precizan pravac mojoj profesionalnoj karijeri.”

Foto: Gruppe C Photography

To je, naravno, bio poziv posle kog su usledili dogovori s Hjundaijem i italijanskim BRC rejsingom, a iz njih je rođena Mihelisova nova sportska avantura u FIA Svetskom turing kupu, gde će se izvesno visoko kotirati.

Norbi je podsetio na činjenicu da mu je prvi i glavni izvor insajderskih informacija o Hjundaijevom TCR projektu bio Gabrijele Tarkvini, bivši i ponovo aktuelni timski kolega. Priča je otvorena na WTCC vikendu na Ningbou, kada je Italijan došao u Hondi da odmeni povređenog Tijaga Monteira i Mihelisu nahvalio “hjundai i30 N”, koji je razvijao od prvog dana, ali i otkrio detalje o organizaciji Hjundai motorsporta i očekivanjima 2018.

“Prilično sam dugo sarađivao sa Gabrijeleom i znao sam da mogu da se uzdam u njegove reči. Sve u svemu, on je odigrao ključnu ulogu u mom izboru.”

Automobili koje ćemo gledati na WTCR sceni mnogo se razlikuju od dosadašnje TC1 tehnike, opšte je poznato da su teži, sporiji i da raspolažu manjom snagom. Osnovna težina TC1 sprava bila je 1.100 kg, a TCR modeli bazično imaju 1.285.

Međutim, globalna publika od 2015. naovamo mogla je da se uveri da to samo po sebi ne mora da znači ništa negativno, jer je TCR mašinerija dovoljno moćna i, možda i najvažnije, izdržljiva za pravo “točak uz točak” turing trkanje.

“WTCR automobili biće teži od onih iz Svetskog šampionata, čak i bez balansa performansi”, kazao je Mihelis. “Biće najmanje tri sekunde po krugu sporiji na pisti, na primer na Hungaroringu. Međutim, to su robustniji automobili i mogu da izdrže “prijateljske kontakte”, s njima je moguće trkati se riskantnije. A to navijači žele, ne samo brze automobile, već i spektakl i borbe.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × five =