Mihelis: Trku sam izvezao kao da vozim tri kvalifikaciona kruga!

Dovezavši “hjundai” BRC rejsinga do pobede na Nirburgringu Nordšlajfe, Norbert Mihelis je prvi put u karijeri pokorio “Zeleni pakao”.

Istovremeno, on je ubeležio svoj prvi trijumf u Svetskom kupu turing automobila 2019.

U trci je presudio start, na kojem je Mađar krenuo s drugog mesta, ali je to učinio mnogo bolje od rivala u “hondama”.

Prestigavši Estebana Gerijerija, Mihelis je kontrolisao zbivanja sve do karirane zastave, a prednost od 2,5 sekunde, koju je u jednom trenutku stvorio, onemogućila je bilo kakva iznenađenja čak i na kraju pravca od 2,1 kilometra.

“Apsolutno sam oduševljen prvom ovogodišnjom pobedom”, rekao je Mihelis. “Nekoliko puta sam bio blizu tog postignuća, da sam mogao da biram, Nirburgring bi bio to mesto na kojem bih želeo da osvojim prvu trku. Zato sam neverovatno srećan.”

“Sve je rešeno na startu. Video sam da Estebanu točkovi proklizavaju, ne znam šta mu se desilo, ali sam već u prvom trenutku uspeo da se nađem pored njega, a zatim i da ga prođem. Trka je posle toga bila rešena. Davao sam 100% svojih mogućnosti da bih stekao dovoljno veliku prednost pre izlaska na najduži pravac. Na sreću, auto je bio fantastičan, omogućio mi je da budem samouveren i da forsiram. U tome je bio ključ uspeha.”

Iako je trka odlučena na startu, to ne znači da su tri prolaska Nirburgringom Nordšlajfe bila jednostavna.

Ne, nije bilo lako! Priznajem, u prvom krugu sam verovatno više posmatra retrovizore nego što sam gledao napred. Kad sam video da Esteban polako zaostaje, nastavio sam da forsiram jer je ovde nemoguće proceniti da li će vam otići prednje gume i da li će se konkurent vratiti u igru do kraja trke. Vozio sam punim gasom, tri kvalifikaciona kruga, na sreću bez ikakvih velikih mehaničkih problema.”

Dosad su Norbiju najbolji plasmani u Ajfelima bila tri izlaska na podijum, ali ne i na njegov najviši stepenik. S obzirom na reputaciju i slavu mesta na kom je pobedio, on će prvi ovogodišnji Nordšlajfe sprint izvesno dugo pamtiti. 

Dodatno, stečeni bodovi podigli su ga s četvrte na drugu poziciju u generalnom, pa je rezultat od ogromne koristi i sa stanovišta šampionata, ne samo zbog ličnog prestiža.