Mikaela Olin-Kotulinski: Takmičarska sa trkačkim pedigreom

Foto: Gruppe C

Sedamdesetih godina prošlog veka, stranice nemačkih časopisa Auto motor und šport i Šport auto bile su pune slika i priča o Frediju Kotulinskom i Formuli super VW.

Familija Kotulinski zaslužila je širu priču na ovim stranicama, a naročito zato što je Fredijeva unuka Mikaela uspešna u TCR šampionatu Skandinavije.

Mikaelin deda Vinfrid Filip Adalbert Karl Grof Kotulinski Frajher fon Kotulin, poznatiji kao Fredi Kotulinski, član starog austrijsko-šleske plemićke porodice Franc Karl Kotulinski fon Kotulin i Krizkovic, bio je nemačko-švedski trkač rođen 1932. u Minhenu.

U Švedsku se preselio 1953. i otvorio je svoju radionicu kao vrsni mehaničar.

Šezdesetih godina, Fredi se sa švedskom licencom takmičio u Formuli 3, Formuli VW i Formuli 2. U Formuli 3 je postao šampion Švedske u “lotusu 35 kosvort”. Zajedno sa Ronijem Petersonom i Torstenom Palmom doneo je Švedskoj pobedu u Evropskom F3 kupu nacija, a 1974. godine i Evropski zlatni kup u VW formuli super VW (lola T320).

Fredi Kotulinski je pobedio na reliju Pariz Dakar 1980. godine. Angažovan je neposredno pred reli u timu Folksvagena, bez ikakvih priprema, nije imao čak ni šator ni vreću za spavanje. Kako Fredi nije imao nikakva iskustva ni želju da se trka u pustinji pokušao je “da izbegne” angažovanje i zatražio je visok honorar.

Međutim Folksvagen je pristao, najviše zbog činjenice da je Fredi bio sposoban da uz dovoljno rezervnih delova može da održi vozilo u pogonu bez čekanja na tehničku podršku sa strane. Start je bio predviđen modelom “folksvagen iltis” sa pogonom na sva četiri točka koji je pripremio Audi.

Ova konstrukcija je bila osnova za Audi kvatro sistem, koji je debitovao kasnije iste godine u originalnom modelu “audi kvatro”. U to vreme Kotulinski je trenirao mehaničare da voze servisna vozila tima brzo i sigurno. To je kasnije preraslo u “lekcije bezbedne vožnje Audija”, koje je Kotulinski “pokrivao” 25 godina sve do penzije. Umro je 2010. godine u Švedskoj, u Karlstadu.

Njegova ćerka Suzan Olin Kotulinski, rođena 1960, takođe je učestvovala u reliju i bila prva Šveđanka pobednik jednog relija. Od 1982. do 2002. u Evropskom reli šampionatu vozila je “opel”, “volvo”, “audi” i “micubiši”. Otišla je i korak dalje i ispred švedske sportske asocijacije zaslužila je mesto u FIA ženskoj sportskoj komisiji, u kojoj je tesno sarađivala sa reli ikonom Mišel Muton predsednicom ovog tela. U okviru švedske asocijacije ima oko 4000 licenciranih vozačica, suvozačica i sportskih funkcionerki, što je najveći broj licenciranih žena u ovom sportu u nekoj od 140 asocijacija.

Suzanin muž, a Mikaelin otac Džeri Olin, takmičio se od 1983. do 1991. u Evropskom reli šampionatu, a između 1984-2000 uzeo je učešća na šest relija za Svetski šampionat i osvojio 1 bod.

Čak je i Mikaelin mlađi brat Fredrik Olin reli vozač, koji je od 2011. do 2016. vozio “ford fijestu” u Svetskom reli šampionatu, a 2017. “škodu fabiju” u Britanskom reli prvenstvu.

Dakle, Mikaela Olin-Kotulinski, Fredijeva unuka, stvarno ima neverovatan trkački pedigre u svojoj sportskoj familiji. Skoro i da nije imala drugog izbora nego da se i ona aktivno uključi u svet auto sporta.
Rođena 13. novembra 1992. u Karlstadu, startovala je sa 12. godina u bratovljevom kartingu, a sedam godina kasnije, u jesen 2011, i u trkama turističkih automobila.

U kampanji FIA žene u motosportu, dvanaest devojaka je izabrano za seriju testova u Folksvagen široko kupu. Na testovima je Mikaela bila drugoplasirana i stekla je priliku da se 2012. oproba u ovoj seriji koju je podržavao Folksvagen, i gde je je vozila ukupno 3 sezone. Postala je prva žena u istoriji koja je pobedila na jednoj od njegovih trka. Folksvagen je odustao od ovog kup takmičenja na kraju 2014, pa ga je Audi 2015. preuzeo modelom “audi TT”. Osamnaest vozača je izabrano da vozi ovaj novi kup, među njima i Mikaela.

Od 2016. Mikaela se trkala u prestižnoj nemačkoj ADAC GT Masters seriji vozilom “audi R8 LMS”. Od 2017. član je Audijeve trkačke akademije. Takođe se trkala u Skandinavskom šampionatu turističkih automobila (STCC) sa “kuprom” PWR rejsing juniorskog tima.

Prošle godine Mikaela je vozila TCR Skandinavija i osvojila je jednu trku. U 2019. je započela pobedom u prvoj trci serije, kao i 2018. vozeći kupru PVR rejsinga, Seatovog dilerskog tima.

Mikaela je ovako opisala svoj start sezone: “Moje prvo mesto na kvalifikacijama i pobeda na startu sezone – to nisam mogla ni da sanjam. Srećna sam što ponovo radim s timom PWR rejsing, uz podršku mog sjajnog timskog druga Roberta Dalgrena. Kada imate ovakav vikend jednostavno volite trkanje više od svega.”

Na kraju ove sezone TCR šampionata Skandinavije, Mikaela je šestoplasirana, uz osvojeno jedno prvo, jedno drugo i tri treća mesta. Njen timski kolega Robert Dalgren postao je šampion istog takmičenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 3 =