Mikela Čeruti: Čekon je na Suzuki kažnjen preoštro, ozbiljniji incidenti tretirani su blaže!

Brzina i upornost kojom je Kevin Čekon progonio konkurente na nedeljnim trkama WTCR runde na Suzuki ipak nisu nagrađeni podijumom.

Italijan se, istina, pojavio na trećem stepeniku pobedničkog postolja posle trke 3, ali mu je rezultat oduzet posle izrečene vremenske kazne.

Pilot Mulzanove “đulijete” istakao se već u trci 2. On je opasno ugrožavao treće mesto Gabrijelea Tarkvinija, ali se WTCR šampion oštro i autoritativno branio i odbranio, kasnije istakavši da je mlađi rival bio sekund po krugu brži od svih ostalih.

Čekon je dočekao svoj trenutak u trećoj vožnji. Između 21. i 24. kruga prestigao je čak tri turing superstara, Roba Hafa, Endija Priola i Tarkvinija, i sve ih je savladao na prvoj krivini Suzuke Istok.

Četiri kruga kasnije, 26-godišnjak iz Bergama skinuo je skalp još jednom WTCC šampionu, Tedu Bjerku, a izlazak na provizorni podijum izborio je iskoristivši grešku Tijaga Monteira, koji je u poslednjem krugu krenuo ka boksu i praktično poklonio poziciju.

Čekon je i sam bio iznenađen završetkom trke 3, okončanom iza sigurnosnog vozila: “Čudan je bio osećaj u poslednjoj krivini. Video sam kako Tijago vozi vrlo sporo i skuplja otpatke od guma, bio sam blizu njega i čekao sam da se trka završi. Onda je skrenuo ka pitlejnu, pa sam ga obišao, zapravo samo sam nastavio ka liniji cilja. Žao mi je zbog njega, on je sjajan vozač, prošle godine se na Suzuki vratio posle velikog udesa, a ove godine se bori za pobede i podijume. Žao mi ga je i zato što smo se trkali u Japanu, a to je Hondin domaći teren. On mi je poklonio treće mesto, ali podsećam da sam u toj trci startovao sedmi i da sam pre tog poklona prestigao mnogo vozača, i to na stazi na kojoj se vrlo teško pretiče. U trci 2 sam se borio s italijanskom legendom i nije mi bilo lako da prođem Tarkvinija.”

Kevin je primio pehar za treće mesto, ali su sudije utvrdile da je bio preoštar u napadu na Hafa, dodale mu 5 sekundi na ukupno izvezeno vreme, što ga je bacilo na šesto mesto u poretku trke 3.

S jedne strane, Kevin se ponovo pokazao moćnim na stazi na kojoj je 2018. doneo prvu pobedu Ferarisovoj “alfa romeo đulijeti” u Svetskom kupu turing automobila. Zadovoljstvo u redovima ekipe iz Opere izaziva i činjenica da je auto ovog puta bio kandidat za podijum iako je nosio 40 kilograma kompenzacione težine, pa je rezultat ocenjen kao pozitivan.

S druge strane, ostaje žal za izgubljenim podijumom, a šefica Ferarisove operative Mikela Čeruti smatra da je kazna izrečena Čekonu bila prestroga: “Vikend na Suzuki izaziva pomešana osećanja, to je već bio slučaj na Ningbou. Smatram da je kazna izrečena Kevinu preoštra u kontekstu jedne svetske turing serije – tokom istog vikenda su blaže odluke donošene u slučajevima ozbiljnijih incidenata.”

“Kevin je savršeno vozio automobil koji je, uprkos dodatnoj težini, jedini bio kadar da osvaja pozicije, što je pokazao i Ma Ćinghua. Pametno je iskoristio situaciju sa sigurnosnim vozilom i ukrao je poslednje mesto na podijumu, pošto je pre toga stekao četiri pozicije na stazi.”

“Ne treba da zaboravimo ni da smo na treningu u petak prvi put vozili ovaj automobil na vlažnoj pisti, naši tehničari su sjajno radili da pronađu pravi setap koji čuva gume, što je bilo ključno. Ako pogledamo tabelu, ono što smo dosad postigli izgleda kao čudo. Mi smo ispred brendova koji imaju milion puta veće budžete i resurse, to je velika satisfakcija. Žao mi je jer bi nedeljni pehar bio velika nagrada svima u ekipi, ali pokušaćemo ponovo u Makauu i Maleziji.”

Ferarisove “đulijete” osvajale su bodove na poslednjih 10 WTCR trka uzastopno, što je niz započet u trećem sprintu na Nirburgringu. U timskom poretku Svetskog turing kupa, Mulzan je osmi, sa 225 poena, i iza njega su obe (!) Audi klijentske WTCR ekipe, WRT i Komtuju!