Mikela Čeruti: Đovanardi se slupao sa 200 km/h, a naš tim mu je za rekordno vreme prepakovao “alfu”

Photo Marc de Mattia / DPPI

Iza italijanskog tjunera Romeo Feraris nalazi se jedan od najplodonosnijih vikenda sezone 2018.

Njegove “alfa romeo đulijete” bile su u akciji na dva fronta, na finalnim dvema trkama TCR Italija u Monci, i na osmoj rundi Svetskog kupa turing automobila u Vuhanu, u Kini.

Na domaćem terenu, pilot “alfe” Luiđi Ferara osvojio je i subotnji i nedeljni sprint u automobilu ekpe V-ekšn. To mu nije bilo dovoljno za titulu, ali je u konačnom poretku stekao zvanje vicešampiona, samo 2 boda iza novog nacionalnog prvaka Salvatorea Tavana.

U “Hramu brzine” nastupile su i dve “alfe” ekipe Oto motorsport. Vozili su ih Adrijano Bernacani i Edoardo Kapelo, koji je osvojio vrlo dobro peto mesto na drugoj trci vikenda.

U Kini je Kevin Čekon dva puta stizao do poena, bio je šesti u trci 1, a osmi u trci 2. Vozač iz Bergama je u nedelju lako dovezao “đulijetu” do Q2 runde kvalifikacija i ovaj auto prvi put u sezoni smestio u najbržih 12 u toj fazi vikenda.

S druge strane, veteran Fabricio Đovanardi kao da je privukao sve baksuzluke na sebe. Na prvom treningu u petak slupao se već u petom minutu, pošto je prilazeći šikani brzinom većom od 200 km/h promašio tačku kočenja i bočno udario u zid od guma. Ipak, “alfa” je bila osposobljena za izlazak na drugi trening. U prvoj trci Đovanardija je upropastio Tom Koronel, udarivši ga otpozadi, posle čega je “đulijeti” otkinut točak.

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Bilans WTCR i TCR Italija prokomentarisala je Mikela Čeruti, šef operative Romeo Ferarisa: “Prošlog vikenda smo požnjeli neke sjajne rezultate. Posada je radila na Vuhanu, jednoj od najnapornijih rundi WTCR sezone, i za rekordno vreme je prepakovala Fabriciov auto, pokazavši strast i rešenost. Njegovu udarac je bio silovit, mehaničari su praktično morali da rekonstruišu ceo levi deo automobila, karoseriju i vešanje. Ogroman posao, ali je završen pre drugog treninga. Bojali smo se da je polomljena šasija, jer su vrata ugurana u unutrašnjost automobila. Izveli smo čudo, i to nam nije prvi put. To je pokazatelj duha koji krasi naš angažman u FIA Svetskom kupu turing automobila.”

“Sa Kevinom smo na opasnoj uličnoj stazi kakva je Vuhan ostvarili rezultat bez presedana u kvalifikacijama i to nam je omogućilo da osvajamo poene u trkama. Iznad svega, pokazli smo da naš auto sada može da se takmiči s konkurentima i u kvalifikacijama.”

Čerutijeva se osvrnula i na “đulijetina” postignuća na domaćem terenu: “Sa velike udaljenosti, ali i s velikim ponosom posmatrali smo završnu rundu TCR Italija, tamo je Điđi Ferara vicešampion, sa vrlo malim zaostatkom. Time su pokazani i visok nivo serije i konkurentnost našeg paketa. Očekuje nas nekoliko vrlo aktivnih nedelja pre WTCR runde na Suzuki, a ja sam ubeđena da u Japan idemo motivisani kao i uvek.”