Mikela Čeruti: I sama sam pobedila na Nordšlajfeu i znam šta to iskustvo znači

Osim što je najkomplikovanija klasična staza na svetu, s danas apsolutno neverovatnom dužinom od 25,378 kilometara, Nirburgring Nordšlajfe je i mit u automobilskom sportu.

Iz svog sportskog iskustva, to zna i Mikela Čeruti, današnja šefica operative tjunera Romeo Feraris, tvorca “alfa romeo đulijete” TCR specifikacije.

Ona je u julu 2015. bila članica postave pobedničkog “BMW-a Z4 GT3” u VLN trci održanoj na “Zelenom paklu”.

Italijanka je tek druga žena koja se našla na najvišem stepeniku pobedničkog postolja u tada 39-godišnjoj istoriji ove endurans serije.

“Uvek je jedinstveno iskustvo kada se trkate na Nordšlajfeu”, rekla je Rimljanka uoči runde Svetskog kupa turing automobila na legendarnoj pisti. “Iako ja ovog vikenda neću biti za volanom, i ja se osećam posebno.”

“Pošto sam se i sama trkala tamo, i čak osvojila VLN trku u GT3 kategoriji, znam šta to znači.”

Na Nirburgringu Nordšlajfe biće završena prva WTCR polusezona u 2019.

Kao trkačka filijala Romeo Ferarisa, na asfalt “Zelenog pakla” Tim Mulzan izlazi sa standardnim pilotskim tandemom Ma Ćinghua – Kevin Čekon.

Kinez i Italijan su u dosadašnjem toku sezone najbolje rezultate postigli u Slovačkoj: Ma je upisao pobedu i podijum, a Čekon je dva puta izlazio na pobedničko postolje.

Ekipa cilja poene u Ajfelima, a samo jedan njen vozač ima prethodno trkačko iskustvo na monster-stazi. Ma se na kombinaciji GP piste i Severne petlje trkao 2015, kada je bio član fabričke WTCC postave Sitroen rejsinga i vozač TC1 “C-elizea”.

Čekon, s druge strane, nema nijedan trkački kilometar pređen na Nirburgringu Nordšlajfe, pa ga u Ajfelima očekuje potpuna premijera. Isto važi i za ovogodišnju, unapređenu specifikaciju “đulijete” s oznakom “veloče”.

“Ma se tamo ranije već takmičio i to nije mala prednost”, dodala je Čerutijeva. “Kevin će debitovati, što nikako nije zavidna situacija. Na najizazovnijoj stazi sezone, stazi s najdužim pravcem, videćemo koliko smo napredovali s modelom “đulijeta veloče” koji smo lansirali ove godine.”