Miler najbrži na treningu 1

Četvorostruki WTCC šampion Ivan Miler izvezao je najbrži krug na jutarnjem treningu u Vila Realu. U završnim minutima sesije Francuz je rezultatom od 2:00,749 nadmašio timskog kolegu iz Sitroen rejsinga, Pečita Lopesa, čije je vreme od 2:00,833 dugo stajalo na vrhu tabele, ali je u konačnom ishodu bilo dovoljno za drugo mesto.

Kao i na jučerašnjem testu, prvi pratilac „C-elizea“ bio je Hondin privatnik Norbert Mihelis. Njegovih današnjih 2:00,909 dovelo ga je na treću poziciju, dok je Sebastijan Leb bio tek pet stotinki sporiji od mađarskog vozača i završio je kao četvrti, u vremenu 2:00,964. Rastojanja među pilotima manja su nego u petak, što pruža nadu da će borba za pol poziciju kasnije u toku dana biti neizvesnija nego inače i da se možda za sve neće pitati samo puleni Sitroena.

Ma Ćinghua na treningu nije probio barijeru od 2:01 i rezultatom 2:01,353 zauzeo je peto mesto, ali je i on pokazao moć fabričke ekipe Sitroena. Iza Kineza poređali su se piloti Kastrol Honde Gabrijele Tarkvini i Tijago Monteiro, a odmah za njima i trkač Honde Švedska, Nestor Đirolami.

21277 838668Najbolje rangirani vozač „ševi kruza“ bio je ukupno devetoplasirani Igo Valente; u tom smislu, Francuz je ponovio svoje postignuće sa testa u petak. Spisak prve desetorice zaključio je jedini Sitroenov privatnik Mehdi Benani.

Kao ni u petak, ni ovog jutra nijedna „lada vesta“ nije pronašla svoje mesto u prvih 10 – najbrži krug Roba Hafa bio skoro 2 sekunde lošiji od Milerovog i vredan tek 11. pozicije, a za njim su se u formaciji nanizale kolege iz Lada sport Rosnjefta: Jap van Lagen kao 12, a Niki Katsburg kao 13.

18955815664_8536998d4a_z
Osim već pomenutog Valentea, svi vozači „kruza“ našli su se na začelju kolone, raspoređeni od 14. do 18. mesta, što je veoma loš znak na korak do kvalifikacija. Na prvom treningu se ni Koronel nije izvukao iz te zone, a najsporiji je, isto kao juče, bio Kraft-Bambuov trkač Gregoar Demustije.

Prvi trening prekinut je nekoliko sekundi pre isteka predviđenog vremena, zbog sudara Tarkvinija i Toma Čiltona. Italijan je bio u brzom krugu i otpozadi je udario Engleza, koji je svoje napade na štopericu već bio završio i na stazi se pojavio samo da isproba novo rešenje u set-apu, pa je u prvoj krivini izgleda zakočio pre nego što je Gabrijele to očekivao. Oštećena su oba automobila, mehaničari Kastrol Honde moraće da zamene polupani spliter na „siviku“ pre početka drugog i poslednjeg pretkvalifikacionog treninga, a ovaj će krenuti sa zakašnjenjem, jer je cela satnica u Portugalu blago pomerena.

WTCCFP1