Miler osvojio još jednu pol-poziciju, Priol kreće prvi na inverznom startu

Četvorostruki turing prvak sveta Ivan Miler bio je najbrži i na drugim kvalifikacijama na WTCR rundi na Ningbou.

Kao jedan od petorice vozača koji su izborili ulazak u odlučujuću Q3 fazu, veteran iz Alzasa je u njoj startovao pretposlednji, četvrti, i zaustavio je štopericu na 1:50.135. To mu je donelo i drugu pol-poziciju vikenda i dodatnih pet poena, zahvaljujući kojima se popeo na treće mesto u generalnom.

U trećoj, finalnoj trci, iz prvog reda će pored Milera krenuti i njegov timski kolega i sestrić Jan Erlaher, koji je svoj “lynk&co03” dovezao do druge pozicije, uz zaostatak od 0.282 sekunde.

Daljih osam stotih kasnio je Nestor Đirolami, kao jedini pilot “honde” u Q3. Četvrto vreme vlasništvo je Orelijena Panisa u “kupri” (+0.401), a peti i najsporiji Q3 krug vozio je Niki Katsburg u “hjundaiju” (+0.600).

Nedeljne kvalifikacije otvorene su 20-minutnom Q1 rundom, u kojoj je početni tempo diktirao Mihelis krugom od 1:50.200. Pet minuta pre kraja deonice njega je na vrhu smenio Ma Ćinghua u “alfi”. Kinez je u toj fazi zabeležio najbrži krug od 1:49.980 i postao prvi čovek koji je stazu od 4.010 metra u TCR automobilu vozio ispod minuta i 50 sekundi.

U Q1 deonici eliminisano je 14 takmičara: Danijel Haglef, Žan-Karl Verne, Frederik Ferviš, Mikel Askona, Atila Taši, Tijago Monteiro, Benjamin Lojhter, Rob Haf, Tom Koronel, Juan Kristoferson, Nils Langefled, Mehdi Benani, Gordon Šeden i Kevin Čekon. To znači da u nastavku kvalifikacija nije bilo mesta ni za jedan “audi” i “folksvagen”, kao ni za tri “kupre”, dve “honde” i jednu “alfu”.

Haglefov Q1 krug od 1:50.568 bio je samo 2 hiljadite sporiji od onog kojim je Gabrijele Tarkvini izvadio vizu za ulazak u Q2. I Ferviš je otpao na prvoj preponi jer je njegov najbrži krug poništen zbog prekoračenja granica staze.

U Q2 rundu prošli su Ma, Mihelis, Panis, Ted Bjerk, Miler, Katsburg, Erlaher, Đirolami, Endi Priol, Augusto Farfus, Esteban Gerijeri i Tarkvini.

Borba u 10-minutnoj Q2 fazi vođena je za ulazak u pet najbržih. Na vodećoj poziciji smenjivali su se Đirolami (1:50.462), Katsburg (1:50.325) i konačno najbrži Panis (1:50.072). Pored te trojke, mesta u top 5 izborili su i Miler i Erlaher, koji su se na kraju kvalifikacija pokazali kao najbrži.

Gerijeri je imao identično Q2 vreme kao Erlaher (1:50.514), ali ga je postigao kasnije i zato je rangiran kao šesti. Iza njega su Q2 sesiju okončali Tarkvini, Farfus, Bjerk i Mihelis, koji će popuniti deo trećeg, te četvrti i peti startni red za trku 3.

Pola minuta pre isteka punog vremena Q2 sesije, ona je prekinuta zbog incidenta između Maa i Đirolamija, a Ma nije ni zabeležio reprezentativan krug.

Iako je postavio treće vreme, Đirolami je posle kvalifikacija dobio kaznu za taj incident. Njemu je brisano vreme iz Q2, a pride je dobio i kaznu pomeranja za pet mesta, pa će današnje trke startovati sa 17. Mesta u trci 2, odnosno 12. mesta u trci 3.

Ovo pomeranj je na idealno startno mesto za trku 2 dovelo Endija Priola.

Vozače u završnici vikenda očekuju trka 2 od 13 i trka 3 od 16 krugova, koje startuju u 8:30 i 9:50, uz direktan prenos na Eurosportu.