Miler za Serbiaring: WTCC zaslužuje da bude veliki šampionat

Photo Clement Marin / DPPI

Poslednji trkački vikend velelepne karijere Ivana Milera bio je poseban i veoma emotivan.

To je četvorostruki turing prvak sveta i sam priznao u razgovoru sa nekolicinom odabranih novinara, među kojima je bio i naš izveštač, na autodromu Losail.

“Naravno da je ovo poseban vikend”,
kazao je 47-godišnji Miler. “Kad sam ulazio u auto, kazao sam sebi: ‘O, pa ovo je jedna od poslednjih prilika da ovo radiš, da ulaziš u trkački auto’. I to je bio prvi put za 37 godina da to sebi kažem.”

“Svakako, ovo je važan i poseban trenutak, ali ja se osećam dobro. Bio je prvi trenutak da stanem. Sitroen odlazi iz šampionata.”

Ivan je ponovio da je imao opcije za sledeću sezonu, ali da je doneo odluku da se povuče još pre nekoliko meseci.

“Imao sam nekih predloga za iduću godinu, ali sam odluku doneo sam i to sam oduvek želeo: da na kraju svoje karijere sam odlučim kada želim da prestanem. Zadovoljan sam svojom odlukom. Ne kažem da se više nikad i nigde neću trkati, ponekad i hoću, ali više ne želim da izvezem celu sezonu kao trkač na nivou kakav ovde vlada.”

Vlasnik skoro svih relevantnih WTCC rekorda i osvajač 48 trka u disciplini nije mogao ili nije želeo da kaže koga vidi kao svog naslednika na svetskoj turing sceni. “Reći ću vam to u novembru 2017. Pre toga me ne zanima.”

O potencijalnim favoritima u šampionatu 2017, Ivan je rekao: “Svakako će Honda biti favorit. U redu, i Volvo je tu. Ali, moramo prvo videti ko će ostati u šampionatu da bismo znali ko će se boriti za titulu. Ali, u ovom trenutku mi je teško da o tome uopšte i razmišljam.”

68 MULLER Yvan (fra) Citroen C Elysee team Citroen TOTAL WTCC action during the 2016 FIA WTCC World Touring Car Championship race at Losail  from November 23 to 25 Qatar - Photo Clement Marin / DPPI
Photo Clement Marin / DPPI

Alzašanin ima i svoj tim, Ivan Miler rejsing, ali za sada ne planira da ga ubacuje u WTCC vode, niti da se u seriju vraća kao šef ekipe. “Moj tim se u ovom trenutku fokusira na trke izdržljivosti i zasad tamo ostajemo. Nikad ne znamo šta donosi budućnost, ali iduće dve ili tri godine ostajemo usredsređni na tu disciplinu kao tim. Što se mene kao pojedinca tiče, ne zna se šta ću raditi u budućnosti.”

Upitan da li WTCC treba da se zabrine što će imati samo dva fabrička programa 2017. Miler je uporedio situaciju sa onom u Svetskom reli šampionatu.

“Sve je ciklično. Činjenica da Sitroen odlazi svakako ne pomaže, ali će to ipak ostati svetski šampionat. Da, biće samo dva proizvođača 2017, Honda i Volvo, ali se nikad ne zna šta nosi budućnost. Treba ostati pozitivan i optimističan. WTCC zaslužuje da bude veliki šampionat. U WRC-u pre nekoliko godina nije bilo ništa bolje. Bilo je mnogo godina kad je samo sedam ili osam automobila vozilo celu sezonu. To se ne vidi jer se ne dešava na stazi, ali se ipak dešava, pa zašto je onda problem za WTCC?”