Miljković i “seat” najbrži u Diviziji 1 na Ušću, slede Stojković u “alfi” i Milovanović u “fordu”

Vozač “seat leona TCR” Nikola Miljković postigao je najbrže vreme na oba treninga najjače Divizije 1 i imaće najbolje startno mesto na Nagradi Beograda – Ušće 2018.

Miljković je u automobilu Lein rejsinga, ovde prijavljenom pod zastavom Real motosporta i svrstanim u klasu IX, u prvoj vožnji zaustavio štopericu na 1:01.192, a na drugim kvalifikacijama to vreme je popravio za preko 2,5 sekunde, podigavši letvicu na pol-pozicije vrednih 58.585.

Drugi u apolutnom poretku, a najbolji u klasi VIII bio je Dragan Stojković u “alfi 147”, sa vremenom kruga 1:03.040. I trkač AMKK Verba sporta svoj reprezentativni rezultat postavio je na drugoj sesiji, poboljšavši se za skoro šest sekundi u odnosu na prvu vožnju. Njemu je za pol-poziciju u klasi pripao i bonus bod.

Treće vreme u Diviziji 1, drugo u klasi VIII, vlasništvo je Mirka Milovanovića u “ford fokusu”. Njemu je u konačnom bilansu kao bolji ostao zabeležen krug iz prvih kvalifikacija od 1:03.112. Milovanović se srazmerno kasno uključio u drugi trening, a ulazak u krug koji je verovatno trebalo da mu bude najbolji poremetio mu jedan od sporijih takmičara na prvoj krivini.

Pozicije 4 i 5 na startnoj rešetki pripašće još dvojici vozača “forda”: Darku Božiloviću je vreme 1:04.078 donelo treću poziciju u klasi VIII, a Dejan Čolović je izvezao krug od 1:05.900 i rangiran je kao četvrti.

Stojković, Milovanović, Čolović i Božilović inače predstavljaju vodeći kvartet na tabeli šampionta u klasi VIII.

Šesto mesto apsolutno, prvo u klasi VII, zauzeo je Nemanja Milovanović u “hondi sivik”. Pokazalo se da je njegova odluka da prijavi dva automobila za Ušće bila potpuno ispravna. “Honda” u kojoj ga obično gledamo na domaćim i CEZ stazama aktivirala je lampice upozorenja već na prvom treningu, pa je Nemanja, da bi izbegao bilo kakve probleme, odmah prešao u rezervnu i s njom je postigao 1:05.941, dok na drugoj sesiji nije ni učestvovao.

Aleksa Radojković, takmičar klase VII, nema zabeleženo vreme u kvalifikacijama jer je na njegovom “siviku” stradala lamela tokom prve vožnje. Auto će biti opravljen za sutrašnji start.

Divizija 1 je neočekivano i neplanirano vozila tri sesije – prva sesija nije bila validna, jer je na samom njenom početku otkazao sistem za merenje vremena, pa je morala da bude ponovljena. Drugi, a zapravo treći trening održan je po predviđenom rasporedu.

Najupečatljiviji događaj subote bila je teška havarija tri “juga” na drugom treningu Divizije 2. Na startno-ciljnom pravcu spektakularno su se sudarii Dragoljub Arsić, Đorđe Ristić i Vladimir Đurović, koji je u svemu izvukao najdeblji kraj i odvezen je ambulantnim vozilom, sa verovatnim lomom ključne kosti.

Nedeljni program Nagrade Beograda na Ušću počinje trkama Divizije 1 u 12:15 časova.