Miljković nakon nastupa u TCR Italija: Bio sam pripremljen za kazne jer su se slične stvari dešavale Stefanovskom

U vikendu za nama, Nikola Miljković je nastupao na poslednje dve trke u sezoni serije TCR Italija na legendarnom autodromu Monca, gde je osvojio jedno šesto i jedno sedmo mesto.

Miljković značaj treninga vidi u tome što je stazom konačno prošao uživo, a ne samo na simulatoru.

“Svako takmičenje se svodi na mnogo treninga, priprema i simulacija svake trke. Svaki metar vožnje je imao ogroman značaj. Naše skromne mogućnosti nisu dozvolile da treninge odvozamo na novim gumama, ali sam bio u prilici da osetim stazu, kao i nedostatke u setapu, a pokazalo se da imamo manju maksimalnu brzinu na startno-ciljnom pravcu. Takođe, treninge smo iskoristili da odradimo tehnička poboljšanja automobila kao što su novi diskovi i pločice.”

Evropski šampion u konkurenciji brdskih trka smatra da je nedovoljni broj krugova na treninzima i nedostatak dela ekipe odlučio kada je u pitanju nešto lošiji plasman u kvalifikacijama.

“Nedovoljan broj krugova na treningu nas je omeo da u potpunosti pripremimo kočnice za kvalifikacije, koje smo završili na 13. mestu. “Loše” kvalifikacije su rezultata našeg malog ili nikakvog iskustva na ovako zahtevnim takmičenjima. Mnogo nam je nedosatajao deo naše ekipe iz Hrvatske, inženjeri Miroslav i Žac, koji bi svojim iskustvom mnogo pomogli. Međutim, sve se popravilo za trku 1.”

Kada je reč o trkama, automobilista sa Karaburme smatra da je u njih ušao odmoran, motivisan i sa znanjem da je automobil spreman, a podelio je sa nama činjenicu da je vozačima na brifingu rečeno da se kazna mora odraditi u naredna dva kruga od izricanja.

“Fantastično sam startovao i probio sam se kroz sredinu. Automobil sa desne strane je krenuo da zatvara prolaz i došlo je do kontakta između nas i on je izleteo, bez većih posledica. Napredovao sam do trećeg mesta, a onda sam pretekao dvojicu najboljih u krivini Parabolika sa unutrašnje strane. Ubrzo potom sam kažnjen zbog kontakta na startu i morao sam da prođem kroz pitlejn. Dok smo odrađivali kaznu izašlo je sigurnosno vozilo, pa sam se vrationa začelje. Nakon par krugova, ponovo sam se probio na prvo mesto, ali u pretposlednjem krugu sudije odlučuju da je kazna nevažeća i morali smo ponovo da je odradimo , iako nam je prva poseta boksu upisana kao odrađivanje kazne.”

Miljković kaže da je delom bio pripremljen za takve kazne jer su se slične stvari dešavale i Igoru Stefanovskom u istom takmičenju, a da je rezultat u drugoj trci nije loš kada se uzmu u obzir sve okolnosti.

“Ostali smo na prvom setu kišnih guma i ponovo startovali sa 13. pozicije. Nismo uspeli da napredujemo dalje od sedme pozicije, što nije loš rezultat.” Trkač Lein rejsinga se nada da će sledeće sezone imati još ovakvih prilika, jer je došao u Moncu da se upozna sa stazom, automobilom, kao i da se dobro trka.