Miljković: Nisam ni znao da sam na Ušću postao i šampion Srbije za 2019, sada je cilj Monca!

Foto: Instagram @nikolamiljkovic11

Nikola Miljković je u nedelju na Ušću postigao trkački grend slem: pobedio je u najjačoj Klasi X posle starta s pol-pozicije, svih krugova provedenih u vođstvu i zabeležio je najbrži krug trke.

Automobilista s Karaburme došao je na Nagradu Beograda po takav rezultat, ali je s nje otišao i s još nečim – nacionalnom šampionskom titulom za 2019. u klasi preko 2 litra zapremine, kojoj se, kaže, nije nadao.

“Generalno, mi smo došli ovde samo zbog publike i da se provozamo u Beogradu. Nisam ni znao da sam postao šampion Srbije na kružnim stazama, to mi je rekao Nemanja Milovanović, da sam uspeo sa dve pobede da postanem šampion. To nije znao niko iz mog tima.”

“Ovo nam je takođe bio i mali test za predstojeće trke. Na kraju je sve ispalo super, pobedili smo. Nažalost samo nisam uspeo da oborim rekord kruga zbog prljavštine na stazi od izletanja, ali dobro – sledeći put.”

Nikola je u 2019. trijumfovao na Mišeluku i Ušću, oba puta upisavši i bonus poene za pol-poziciju, dok na Zalužanima i Beranovcu nije vozio.

Zanimalo nas je koliko je beogradsko Ušće relevantno za buduće korake beogradskog takmičara na inostranoj sceni.

“Svaki kilometar u trkačkom automobilu dobro dođe. Razume se, za Ušće su totalno drugačiji setap i način vožnje u odnosu na prave trkačke staze, ali tu smo da napravimo koji kilometar više.”

Od starta pa do karirane zastave, Miljković je bio izložen direktnoj pretnji samo u tri ili četiri uvodna kruga, kada je korak s njim držao Zoran Kastratović u “ševroletu”. Kasnije su vodećem najveći problem bili vozači iz sporijih klasa, koje je zaobilazio za krug.

“Imali smo velikih poteškoća, posebno s vozačima iz Bosne. Oni iz nekog nepoznatog razloga nisu hteli da se sklone i nisu poštovali plave zastave. Ali, prošlo je bez incidenata i što je najvažnije, nisam oštetio auto. To mi je bio i najveći cilj u drugoj polovini trke, da ne oštetim “kupru” tokom tih obilaženja i uspeo sam u tome.”

“Generalno, i ta preticanja su uticala pa nisam oborio rekord kruga. Staza je izuzetno kratka, ima dva kilometra i sto i neki metar. Prošle godine sam vozio 58.6, ali je to rekord ove (verzije) staze. U vreme kada su vozili superturing automobili, konfiguracija je bila malo drugačija, imali su ispuste, ivičnjaci nisu bili ovako visoki i krivina kod boksa je bila drugačija. Te superturing rekorde ćemo teško uspeti da oborimo.”

Odranije je poznato da je Nikolin plan da tačku na 2019. stavi nastupom na TCR Evropa vikendu na magičnoj Monci.

“Trenutno ceo Lein rejsing radi na tome da to i ostvarimo. Nadam se da ću uspeti da odradim još neki test. Verovatno ću ići zajedno s Igorom Stefanovskim u Ser, u Grčku, da testiramo automobile. Išao bih s Igorovim timom, on tamo proba i “kupru” i “hjundai”, pa ću poći i ja, ali bez svog automobila.”

Međutim, saznajemo da plan o TCR Evropa nastupu u Monci ima i alternativu. Autodrom bi ostao isti, ali bi je šampionat bio nacionalni umesto kontinentalnog.

“Videću da li ću voziti TCR Italija ili TCR Evropa, to zavisi samo od finansija”, objašnjava današnji slavljenik sa Ušća. “Voze se vikend za vikendom, prvo ide TCR Italija, pa onda TCR Evropa, a na istoj stazi. Šta budem obezbedio od finansija, to ću i da vozim, a u najgorem slučaju možda neću voziti ništa.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 3 =