Milunu Vesniću nagrada za životno delo

U godini kada porodica Vesnić slavi veliki jubilej, 40 godina bavljenja auto-sportom, još jedno značajno priznanje dolazi u čuvenu trofejnu sobu u Gorjane kraj Užica.

Na svečanom otvaranju 4. Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru, legenda jugoslovenskog i srpskog automobilizma Milun Vesnić dobio je nagradu za životno delo. Vesnić je ove godine stao rame uz rame sa ostalim laureatima, a to su velika imena srpskog i sporta nekadašnje države Novak Đoković, Jasna Šekarić, Mima Jaušovec, Nikola Pilić i Darko Bajić.

Milun Vesnić je karijeru započeo 1976. godine, a sa trkačke staze se povukao možda u vreme svoje najveće vozačke zrelosti, početkom devedesetih, da bi se u potpunosti posvetio karijeri svoga sina Milovana Mikice Vesnića, koji se i danas trka na evropskim stazama. Na svom takmičarskom putu Milun je uspeo da pobedi 144 puta, osvoji 18 titula šampiona Jugoslavije, postane šampion Balkana, osvoji četiri AMSJ zlatne kacige i postane prvi čovek koji je osvojio dijamantsku kacigu, najveće priznanje koje jedan automobilista može da dobije.

milun-01 milun-03

Zahvaljujući se prisutnima na ceremoniji dodele održanoj u Kongresnom centru Srbija na Zlatiboru. Milun Vesnić je, kao i uvek, bio skroman na rečima i poručio je: „Očekujte uskoro i treću generaciju Vesnića na stazi!“, što je izazvalo buran aplauz prisutnih .

Priznanje definitivno u pravim rukama, za čoveka koji četiri decenije živi za auto-sport i kao takmičar i kao vođa tima, ali nagrada vredna i za sam automobilizam u Srbiji, u trenutku kada se nekada važna grana sporta koju su pratile desetine hiljada ljudi našla u zapećku i jedva opstaje.