Mirko Milovanović za Serbiaring: Celu noć smo radili, možda od umora nismo proverili sve sitnice

Foto: Tijana Cvijović

Mirko Milovanović je na Ušću dobro otvorio trku Divizije IV, vođstvo je preuzeo u 4. krugu, po odustajanju svog brata Nemanje, ali je šest krugova kasnije i sam kapitulirao zbog tehničkog kvara na “ford fokusu”.

Nastup od 22 kruga, teoretski sprint, za mnoge učesnike divizije pretvorio se u nadmetanje u izdržljivosti. Ilustrativan je podatak da je od 12 automobila u startnoj rešetki do karirane zastave došla polovina. Tako se i za Mirkov nastup može kazati ono staro – bilo je lepo dok je trajalo.

“Kao što sam juče rekao, ja sam bio siguran da imam tempo da danas vodim trku, što se ispostavilo kao tačno”, priča nam stariji Milovanović. “Mislim da bih do kraja trke držao prednost koju sam imao.”

Već u subotu je Mirkov “ford” već ispoljio neugodnu ćud tek sklopljene takmičarske sprave. Ekipa je provela celu noć radeći na menjaču i kočnicama i osposobljavajući auto za nedeljnu trku, a u njoj je “fokus” servirao novi niz međusobno povezanih tehničkih nedaća.

“Od samog početka sam imao tehničke probleme”, nastavlja beogradski trkač opis današnje vožnje. “Alternator nije punio, pa sam s vremena na vreme morao da isključujem i uključujem potrošače, kao što je ventilator motora. To mi je prouzrokovalo dodatne probleme sa temperaturom motora. Na kraju se desio taj malerozni kvar sa izduvnom granom, koji me je izbacio iz trke. A on je verovatno posledica jučerašnjeg kvara menjača.”

Milovanović prihvata mogućnost da se današnji kvar možda mogao i preduprediti: “Celu noć smo radili i verovatno smo bili i umorni i nismo proverili te sitnice, koje su nas sačekale danas, posle deset krugova.”

“Mi smo bili ubeđeni da smo sve uradili, ali ovakvi kvarovi se dešavaju svuda. To je verovatno bila neka minijaturna pukotina, nastala juče usled pucanja šrafa na menjaču. Mi samo pretpostavljamo da je to jedna od mogućnosti šta se zapravo desilo.”

“Sve u svemu, nije loše, ali ponavljam – desilo nam se neočekivano mnogo tehničkih problema. Jeste da je auto nov, ali nisam očekivao ovoliko dečjih bolesti.”

Velika vrućina nije pomogla ni tehnici ni vozačima.

“U kokpitu je nerealno! Za divno čudo, gume su i sasvim korektno slušale. Ja sam posle desetog kruga imao problem s kočnicom, verovatno se već pregrejalo ulje u kočnicama, što je verovatno posledica abnormalno visoke temperature, pa sam morao na drukovanje da smirujem auto pred krivine.”

“Ima još stvari koje ove godine treba da rešimo, ne bismo li sledeće godine prošli bez kvarova i tehničkih problema.”

Sledeća Mirkova trka trebalo bi da bude nastup na Beranovcu u prvenstvu Srbije.

“Pre bilo čega moramo da saniramo ove probleme, pa ćemo onda da vidimo kakve su nam mogućnosti, ali ja očekujem i mislim da ću da vozim Kraljevo za dve nedelje”, poručio je vozač “forda”.